Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…
Bijeenkomst Termennetwerk: wat is het en hoe werk je ermee?
In deze online bijeenkomst van de Datawerkplaats Utrecht hoor je wat ‘termen’ zijn, wat het Termennetwerk is en ook hoe je de termenlijsten kiest die voor jouw collectie van belang zijn en hoe je daarmee werkt. Natuurlijk kun je ook al je vragen hierover stellen.
Hoe mooi is het als alle erfgoeddata onderling verbonden zijn en een gebruiker met één druk op de knop kan vinden wat hij zoekt! En hoe mooi is het als jouw collectie makkelijker te vinden is en verbonden kan worden met andere collecties? Dat is de kracht van verbonden erfgoed. De basis daarvoor is het gebruik van standaarden, zoals termen uit standaard termenlijsten. Daarvoor is binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed een handige tool ontwikkeld: het Termennetwerk.
Trefwoordenlijsten
Als erfgoedorganisatie maak je bij je collectieregistratie meestal gebruik van trefwoordenlijsten. Soms zijn dat eigen woorden- en namenlijsten. Beter is het om termen te gebruiken uit standaardlijsten (ook wel bekend als thesauri) die beheerd worden door erkende organisaties. Zo is voor een bezoeker van je website of beeldbank meteen duidelijk wat je bedoelt met een bepaald woord en wordt je collectie-informatie rijker door de informatie die bij de term hoort. Bovendien is je collectie ook makkelijker te koppelen met andere collecties als je gebruik maakt van termen. Zo wordt ook jouw collectie een schakel in het netwerk van verbonden erfgoedinformatie.
Programma
In deze online bijeenkomst hoor je wat ‘termen’ zijn, wat het Termennetwerk is en ook hoe je de termenlijsten kiest die voor jouw collectie van belang zijn en hoe je daarmee werkt. Natuurlijk kun je ook al je vragen hierover stellen.
Deze bijeenkomst is één van de activiteiten van de Datawerkplaats Utrecht en wordt georganiseerd in samenwerking met Het Utrechts Archief.
Gerelateerde evenementen
Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…
Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…