Bijeenkomst Termennetwerk: wat is het en hoe werk je ermee?

  • Dinsdag 18 juni

  • Online

  • 10.00 - 12.00


I

In deze online bijeenkomst van de Datawerkplaats Utrecht hoor je wat ‘termen’ zijn, wat het Termennetwerk is en ook hoe je de termenlijsten kiest die voor jouw collectie van belang zijn en hoe je daarmee werkt. Natuurlijk kun je ook al je vragen hierover stellen.


Hoe mooi is het als alle erfgoeddata onderling verbonden zijn en een gebruiker met één druk op de knop kan vinden wat hij zoekt! En hoe mooi is het als jouw collectie makkelijker te vinden is en verbonden kan worden met andere collecties? Dat is de kracht van verbonden erfgoed. De basis daarvoor is het gebruik van standaarden, zoals termen uit standaard termenlijsten. Daarvoor is binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed een handige tool ontwikkeld: het Termennetwerk.

Trefwoordenlijsten

Als erfgoedorganisatie maak je bij je collectieregistratie meestal gebruik van trefwoordenlijsten. Soms zijn dat eigen woorden- en namenlijsten. Beter is het om termen te gebruiken uit standaardlijsten (ook wel bekend als thesauri) die beheerd worden door erkende organisaties. Zo is voor een bezoeker van je website of beeldbank meteen duidelijk wat je bedoelt met een bepaald woord en wordt je collectie-informatie rijker door de informatie die bij de term hoort. Bovendien is je collectie ook makkelijker te koppelen met andere collecties als je gebruik maakt van termen. Zo wordt ook jouw collectie een schakel in het netwerk van verbonden erfgoedinformatie.

Programma

In deze online bijeenkomst hoor je wat ‘termen’ zijn, wat het Termennetwerk is en ook hoe je de termenlijsten kiest die voor jouw collectie van belang zijn en hoe je daarmee werkt. Natuurlijk kun je ook al je vragen hierover stellen.

Deze bijeenkomst is één van de activiteiten van de Datawerkplaats Utrecht en wordt georganiseerd in samenwerking met Het Utrechts Archief.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie