De KIA-groep Museumarchieven en het Nationaal Archief organiseren samen een kennissessie. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe het DUTO-raamwerk voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie en archivering…
Betrek je publiek bij je (digitale) collectie-crowdsourcing en citizen science
Je digitale collectie of erfgoedonderzoek krijgt meer waarde, wanneer je hier relevante informatie aan toevoegt. Bijvoorbeeld door te beschrijven wie er op een foto staat, het transcriberen van 17e-eeuwse teksten of het bestuderen van hoogtekaarten van archeologische sites. Dit kost vaak veel tijd, mankracht en budget. Bovendien is er vaak onvoldoende kennis binnen de organisatie aanwezig. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van de kennis van het grote publiek.
Crowdsourcing en citizen science zijn manieren om de kennis van het grote publiek in te zetten voor het ontsluiten van je (digitale) collectie en het doen van onderzoek. Wat houden deze termen precies in? Hoe pak je dit aan, welke succesfactoren zijn er en waar moet je (praktisch) rekening mee houden? En hoe zet je je collectieregistratiesysteem hiervoor in?
Gerelateerde evenementen
Save the date! De eerste WO2Netwerkdag heeft als thema ‘de Tweede Wereldoorlog in verhalen: vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek’. Welke (nieuwe) vormen, technieken en…
In januari 2024 vond de eerste editie van het mini-symposium PLANT & INSECT plaats, als afsluiting van het haalbaarheidsonderzoek naar de ambities van het gelijknamige…