Digitaal erfgoed in het onderwijs


V

Van films over de bevrijding van Arnhem tot de eerste röntgenfoto ter wereld van Lorentz. Lesmateriaal met erfgoed geeft leerlingen letterlijk een beeld van het verleden en maakt lessen concreet. Als culturele instelling heb je misschien al digitaal lesmateriaal dat leraren zo kunnen gebruiken in hun lessen. Maar hoe zorg je ervoor dat leraren jouw lesmateriaal weten te vinden en gaan gebruiken? Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben diverse instrumenten ontwikkeld om je hierbij te helpen.


Stappenplan

Waar sta jij als culturele instelling en wat kun je doen om de kennis en collecties nog beter aan te laten sluiten bij de behoeftes van het onderwijs? Het stappenplan helpt je om invulling te geven aan de educatieve doelstellingen van jouw organisatie. Het biedt een overzicht aan onderwerpen waar je als culturele instelling rekening mee moet houden, wanneer je educatief materiaal op een digitale manier wilt aanbieden aan scholen. Per stap geven we advies en bieden we verdiepende informatie of hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.

Programma Digitaal Erfgoed Zichtbaar

Het project Digitaal erfgoed in het onderwijs past binnen het programma Digitaal Erfgoed Zichtbaar van het NDE. In dit programma werken erfgoedorganisaties samen om hun digitale dienstverlening beter af te stemmen op de wensen van een brede groep gebruikers.

Lees meer over dit programma

Wikiwijs Erfgoedpagina

De Wikiwijs Erfgoedpagina helpt je om jouw lesmateriaal vindbaar te maken voor leraren. Het is dé startplek voor leraren om digitaal lesmateriaal met erfgoed te vinden. De Wikiwijs Erfgoedpagina is eigenlijk een simpele wegwijzer, waarin allerlei onderwerpen staan die aan bod komen op school. Wanneer een leraar op een onderwerp klikt, krijgt hij of zij al het lesmateriaal te zien dat culturele instellingen hier aan hebben gekoppeld.

Als culturele instelling kun je jouw lesmateriaal aan deze pagina toevoegen. Koppel je er de juiste termen aan, dan toont de pagina het materiaal onder het betreffende onderwerp.

Handleiding ‘Lesmateriaal vindbaar maken via de Wikiwijs Erfgoedpagina’

Wil jij ook aan de slag gaan om jouw lesmateriaal vindbaar te maken voor leraren? Bekijk de handleiding ‘Lesmateriaal vindbaar maken via de Wikiwijs Erfgoedpagina’ en ga direct aan de slag.

Ben je nog niet bekend met Wikiwijs? Neem dan contact op met Parveen Kanhai via parveen.kanhai@nationaalarchief.nl en maak een afspraak. Zij kan je helpen met het uploaden van links met jouw lesmateriaal en het toevoegen van de juiste trefwoorden.

Training digitale cultuureducatie

Begeleid jij culturele instellingen bij de ontwikkeling van digitaal aanbod voor het onderwijs en wil je jouw kennis en kunde hierover verruimen? Dan is de training ‘Digitale cultuureducatie: begeleiding bij ontwikkeltrajecten‘ iets voor jou. Tijdens deze training leer je hoe je culturele organisaties op weg kunt helpen bij het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Hoe maak je aantrekkelijk en bruikbaar digitaal lesmateriaal?
  • Welke digitale platforms zijn er om lesmateriaal op aan te bieden en op te maken?
  • Hoe sluit je met lesmateriaal aan op het onderwijscurriculum, zodat het past bij de lespraktijk van de leraar?
  • Hoe zoeken leraren en leerlingen (en maak je jouw lesmateriaal online goed vindbaar)?
  • Tijdens deze training ga je op een interactieve manier van en met elkaar leren over digitale cultuureducatie. De training bestaat uit twee dagdelen, met een tussentijdse opdracht.

Downloads

Wil je meer weten?

Sophie Heijkoop, adviseur bij DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie

Gerelateerde activiteiten