Erfgoed in het onderwijs: project Expeditie vrijheid

11 maart 2020


K

Kennisnet werkt samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed aan het digitaliseren van erfgoed. Vier focusprojecten worden actief gevolgd en begeleid. Eén van die projecten is ‘Expeditie Vrijheid’.


Lessen over WO2 in Overijssel

Dit schooljaar herdenken veel scholen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe zorgen scholen dat leerlingen het besef hebben van 75 jaar vrijheid in Nederland? Maak kennis met het project Expeditie Vrijheid. Het Historisch Centrum Overijssel werkt binnen het project Expeditie Vrijheid aan methodevervangende lessen over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. In deze lessen zoeken en gebruiken leerlingen relevant erfgoedbronmateriaal. Deze lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met 10 partnerscholen. Op 15 januari 2020 was de officiële lancering, en sindsdien is het materiaal beschikbaar voor alle Overijsselse basisscholen.

Benieuwd wat het project precies inhoudt? In de video stelt projectleider Willemijn Zwart zichzelf en het project voor.

Vanwege de sluiting van de basisscholen in Overijssel (en de rest van Nederland) kunnen scholen niet meer klassikaal met Expeditie vrijheid aan de slag in april 2020, de maand van de Vrijheid. Om Expeditie Vrijheid toch toegankelijk te maken voor leerkrachten en thuis- en op school werkende leerlingen, wordt via de site expeditie-vrijheid.nl al het lesmateriaal aangeboden.

Programma Digitaal erfgoed voor het onderwijs

Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed werken samen in het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’ om erfgoed, met behulp van ict, structureel een plek te geven bij scholen in het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo). Om zoveel mogelijk kennis op te halen, te bundelen en te delen, volgen en begeleiden we vier focusprojecten die erfgoedmateriaal voor het onderwijs ontwikkelen of gebruiken. Zij ontvangen projectondersteuning, technische kennis en inhoudelijk advies van Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Meer weten?

Meer weten over digitaal erfgoed in het onderwijs? Ga naar kn.nu/digitaalerfgoed. Ook kun je je aanmelden voor de LinkedIn groep ‘Digitaal erfgoed voor het onderwijs’. Hier wisselen we kennis en ervaringen uit over de beschikbaarheid en het gebruik van digitaal erfgoed in het onderwijs. We nodigen je van harte uit om mee te praten, mee te denken en je kennis met ons te delen.

Gerelateerde activiteiten

Op de hoogte blijven?