Hoe webarcheologen naar de ‘digital dark age’ graven

  • Donderdag 7 oktober 2021

  • Online

  • 11.00-12.00 uur


H

Hoe zag het wereldwijde web eruit tijdens het ontstaan? Wie waren de makers en de gebruikers? Om sporen van ons digitale leven en cultuur te kunnen bewaren voor de toekomst, moeten we zorgen dat we geen cruciale informatie kwijtraken. Daarom dalen webarcheologen af in de digitale erfgoedschatkamer van het internet en webarchieven. Hoe dat in zijn werk gaat vertellen we tijdens het NDE-vragenuur.


Webarcheologen Tjarda de Haan van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Kees Teszelszky van de Koninklijke Bibliotheek hebben in de vragenuur de hoofdrol. Aan de hand van de casussen ‘De Digitale Stad’ en ‘XS4ALL-homepages’ vertellen ze wat er bij webarcheologie komt kijken en wat je als erfgoedprofessional moet weten om digitaal erfgoed voor huidige en toekomstige generaties te bewaren en te ontsluiten. Sluit aan via zoom.us/j/99332281218.

De Digitale Stad

Tjarda de Haan vertelt over de case study ‘De Digitale Stad Herleeft’. De Digitale Stad (DDS) is de oudste Nederlandse online gemeenschap, die een belangrijke rol speelde in de internetgeschiedenis van Amsterdam en Nederland. Voor het eerst was internet (gratis) toegankelijk voor het grote publiek in Nederland. Voor veel mensen betekende de virtuele stad in 1994 de eerste kennismaking met de mogelijkheden van internet. De online stad en haar inwoners brachten objecten, ideeën en tradities voort in nieuwe digitale (hybride) vormen, zoals webpagina’s, nieuwsgroepen, chats, audio en video. DDS is een belangrijke en unieke historische bron over de beginjaren van het internet in Nederland en een schatkamer van digitaal erfgoed. Tjarda beantwoordt de vragen: Hoe graaf je een verloren gewaand born digital object −De Digitale Stad −op en transformeer je het van een virtueel Atlantis naar een virtueel Pompeï?

Webarcheologie bij de Koninklijke Bibliotheek

Bij de Koninklijke Bibliotheek gaan webarchivering en webarcheologie hand in hand. Kees Teszelszky vertelt over het digitale Pompeï bij XS4ALL: vanaf 2019 heeft het KB-webarchiveringsteam duizenden antieke homepages bekeken en bewaard. Hij zal vertellen hoe je een webincunabel of webwiegedruk herkent, wat webzombies zijn en hoe het kan dat sommige websites niet of niet meer in het Internet Archive te vinden zijn, maar wel op het wereldwijde web.

Een aantal best practices passeert de revue, waarna je je eigen vragen kunt stellen. Is jouw erfgoedinstelling al bezig met het opduiken van oude webpagina’s? Waar lopen jullie tegenaan? Wat doe je met ‘verdwenen websites’ van een erfgoedinstelling?

NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke keer staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke 2e en 4e donderdag van de maand tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via zoom.us/j/99332281218.

Gerelateerde evenementen

De oorlog online | Symposium | Handreiking

Het symposium De oorlog online richt zich op de openbaarmaking en online beschikbaarheid van archieven uit en over de Tweede Wereldoorlog. Erfgoedinstellingen bereiden zich voor…

  • Symposium

Donderdag 30 mei 2024

OBA, Amsterdam

14.00 - 17.00 uur

    Zichtbaar
UVA/VU-event: lancering Amsterdam Diaries Time Machine

Een nieuwe digitale applicatie ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en VU Amsterdam brengt oorlogsdagboeken van Amsterdamse vrouwen op een innovatieve wijze samen.…

  • Event

Zaterdag 4 mei 2024

Stadsarchief Amsterdam

14.00 - 16.00 uur

    Zichtbaar