Hoe maak je als erfgoedinstelling je collectie beschikbaar voor makers?

  • Donderdag 20 mei 2021

  • Online

  • 13.00-14.30 uur


S

Sommige erfgoedinstellingen hebben wel eens samengewerkt met makers, andere nog nooit. Wil je als instelling je collecties breder toegankelijk maken voor makers, maar vraag je je af wat daar allemaal voor nodig is? In deze sessie van het Makers Programma gaan we graag het gesprek met je aan. Wat zijn je ambities en motivatie om samen te werken met makers? En kan deze samenwerking bijdragen aan een nieuwe kijk op je collecties?


Nieuw in de geactualiseerde Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is het versterken van verbindingen met makers. Met het Makers Programma wordt een duurzame brug geslagen tussen erfgoedinstellingen en de creatieve industrie. Het doel is om kunstenaars, ontwerpers en makers in de breedste zin van het woord te inspireren met en door erfgoed voor het maken van een nieuw werk. Daarnaast worden erfgoedinstellingen verrast met het authentieke en hedendaagse kunst netwerk. Op 20 mei organiseert NDE samen met Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut een kennissessie voor erfgoedinstellingen.

In deze sessie hoor je ook meer over het project Gevangen in het Luie End waarvoor het Utrechts Archief en makersplatform Creative Coding Utrecht (CCU) de handen ineen hebben geslagen. Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie binnen de regeling Digital Heritage x Public.

Programma

13.00 – 13.10  uur Introductie van het Makers Programma

13.10 – 13.40 uur Presentatie Utrechts Archief & CCU

Het Utrechts Archief en makersplatform Creative Coding Utrecht (CCU) ontwerper en creative coder Vera van de Seyp werken samen aan de ontwikkeling van een digitaal systeem en een locatie specifieke installatie. Het project verbindt het Het Luie End in Utrecht met het archiefmateriaal van diens opvolger: het Pieter Baan Centrum. De centrale vraag in dit project: Hoe kunnen generatieve ontwerpmethodes en creative coding toegepast worden om digitaal erfgoed op een inspirerende en innovatieve manier te ontsluiten en ervaarbaar te maken voor het publiek?

Zowel vanuit makers als erfgoedperspectief zullen zij reflecteren op de samenwerking waarin ze zowel de praktische kant als de inhoudelijke kant aan zullen stippen.

13.40 – 13.50 uur Q&A

13.50 – 14.20 uur Break-out sessie

In drie break-out sessies willen we met je in gesprek om meer te weten te komen over je motivatie om met makers te werken. Over wat er (nog) in de weg staat om met makers te werken, hoe je je collecties open kan stellen voor makers en hoe het werken met makers kan bijdragen aan een nieuwe kijk op je collecties? In elke break-out room zullen ervaringsdeskundigen aanwezig zijn

14.30 uur Einde programma

Makers Programma

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is in samenwerking met Beeld en Geluid en Het Nieuwe instituut het meerjarige Makers Programma gestart. Zij onderzoeken samen hoe instellingen en makers de potentie verzilveren die ligt in het creatief hergebruik van digitaal erfgoed.

Lees meer

Gerelateerde evenementen

WO2Netwerkdag

Save the date! De eerste WO2Netwerkdag heeft als thema ‘de Tweede Wereldoorlog in verhalen: vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek’. Welke (nieuwe) vormen, technieken en…

Kennisdag

Dinsdag 25 maart 2025

Beeld & Geluid, Hilversum

n.t.b.

Implementatie
Een Javaan wordt geinterviewd door een man. De opname wordt vastgelegd op een grammofoonplaat? Er is een grammofoon aanwezig met grammofoonplaten