NDE-vragenuur: Medieval Memes

  • Donderdag 11 maart 2021

  • Online

  • 11.00-12.00 uur


H

Hoe breng je middeleeuwse handschriften onder de aandacht bij een breed en jong publiek? Het team achter Medieval Memes bedacht een toffe oplossing: een memegenerator waarmee je eenvoudig zelf memes kunt maken van middeleeuwse handschriften. Robert Krom vertelt in dit vragenuur over zowel de technische facetten als praktische zaken.
 


Een voorbeeld van Medieval Memes

Op medievalmemes.org kun je eenvoudig memes maken van middeleeuwse handschriften én aansluitend direct meer te weten komen over de herkomst van zo’n handschrift. Per afbeelding krijg je in tekst en beeld uitgelegd wat de herkomst ervan is. Context dus. De handschriften komen uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en Huis van het Boek.

Sinds november 2020 heeft Medieval Memes al heel wat bezoeken opgeleverd, alsook duizenden memes. Bovendien hebben een veelvoud aan mensen de uitlegvideo’s bekeken – en zo hebben ze weer wat bijgeleerd over de middeleeuwen.

In dit vragenuur komt Robert Krom aan het woord, klantfunctiemanager bij de Koninklijke Bibliotheek en ‘onbezoldigd titulitair memelord 2e klasse’. Hij gaat niet alleen in op de technische facetten van deze tool, maar ook op praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het visualiseren van een idee rondom je collectie, de geleerde lessen rondom het aanvragen van subsidie en briljante ingevingen die later in de praktijk een stuk minder glansrijk bleken te zijn (en vice versa).

Elke donderdag NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link: zoom.us/j/99332281218.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

    Donderdag 13 juni 2024

    ECC Leiden

    9.30 - 18.00 uur

      Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

      Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

      • Symposium

      Donderdag 6 juni 2024

      De Bazel, Amsterdam

      13.00 - 16.40 uur

        Zichtbaar