De KIA-groep Museumarchieven en het Nationaal Archief organiseren samen een kennissessie. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe het DUTO-raamwerk voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie en archivering…
Koloniale collecties toegankelijk maken
Wat zou jij doen op een site waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is in deze workshop, georganiseerd door de Museumvereniging, op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker.
Denk je mee?
Wat zou je doen op een website waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker! De workshop borduurt voort op de tweedaagse conferentie Against Opacity in mei en wil ideeën uitwisselen over de richting, prioriteiten en specifieke functies van de Research Applicatie.
Op vrijdag 29 september kun je de huidige staat van de app verkennen. Het team deelt graag de ontwikkelingen en is benieuwd naar input, meningen en ideeën. Samen ga je vragen en gedachten over het ontwerp en de functionaliteiten van de app vertalen naar concrete suggesties. Deze uitkomsten helpen de makers en vormen de basis voor de beslissingen in de nabije toekomst.
Bekijk de app
- De Research Applicatie bevat
de catalogus van het Nationaal Museum van Wereldculturen - de personeelsregisters van de Nederlandse – militaire – aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, KNIL
- de objectencatalogus uit de koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De app is nog in ontwikkeling, kan dagelijks veranderen, bugskunnen voorkomen en er komt nog meer informatie bij
Praktisch
De workshop in de Panoramazaal van het Museon-Omniversum is op vrijdag 29 september van 12.30-17 uur.
* 12.30 uur: deuren open
* 13:00 uur: start
* 16:00 uur: borrel
* 17:00 uur: einde
Datahub
Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Nationaal Museum van Wereldculturen, Rijksmuseum Amsterdam en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, RCE. Het ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden.
Met dit doel ontwikkelt het consortium de Datahub, om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.
Gerelateerde evenementen
Save the date! De eerste WO2Netwerkdag heeft als thema ‘de Tweede Wereldoorlog in verhalen: vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek’. Welke (nieuwe) vormen, technieken en…
In januari 2024 vond de eerste editie van het mini-symposium PLANT & INSECT plaats, als afsluiting van het haalbaarheidsonderzoek naar de ambities van het gelijknamige…