5x internationale highlights van Werelddag van de Digitale Duurzaamheid
Over de hele wereld vierden digitale-duurzaamheid-fans vorige week World Digital Preservation Day (Werelddag van de Digitale Duurzaamheid). Archieven, musea, bibliotheken en andere erfgoedinstellingen deelden hun verhaal over het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Wij selecteerden 5 highlights die op 5 november onze aandacht trokken.
#1 State Library of Queensland (Australië) strijdt tegen corrupte bestanden
5 november was nog maar net opgestart of de sfeer zat er al helemaal in met een parodie op Billie Eilish’ song Bad guy, omgedoopt tot… Bad file. In een rockvideo vertelt het team van de State Library welke problemen er spelen bij het behoud van digitale collecties. En dat vanuit het perspectief van een ‘corrupt bestand’. Meesterlijk gedaan door de State Library of Queensland.
#2 Kijkje achter de schermen van de VN
In een blog vertelt de New Yorkse Aleksander Gelfand over het leven van een archivaris bij de Verenigde Naties. Al sinds de jaren ’70 houdt de Verenigde Naties zich bezig met digitale bewaring en veroudering van media. En toch lopen ook zij nog steeds tegen problemen aan bij het duurzaam behouden en toegankelijk maken van digitaal materiaal. Vandaar Gelfands oproep ‘for a managed and funded digital preservation programme’. Neem een kijkje achter de schermen van de Verenigde Naties.
#3 Wensen en dromen van de 2020 DPC Fellow
Om het jaar worden op de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid ook de Digital Preservation Awards uitgereikt. Soms komt daar de DPC Fellowship Award bij: een oeuvreprijs voor grote verdiensten op het gebied van digitale duurzaamheid. Vanaf dit jaar mag de Duitse Michelle Lindlar zich een DPC Fellow noemen vanwege haar bijdragen aan het veiligstellen van onze digitale erfenis. Het dankwoord dat zij schreef, geeft een mooi beeld van het thema ‘Digits for Good’ dat dit jaar centraal stond op 5 november. Lees de wensen en dromen van de nieuwste DPC Fellow Michelle Lindlar.
Nederland gooide trouwens ook hoge ogen bij de Digital Preservation Awards. Zo won Lotte Wijsman, UvA-stagiair bij het Nationaal Archief, een award voor haar onderzoek naar de essentiële kenmerken van spreadsheets. Het Netwerk Digitaal Erfgoed eindigde als finalist in de categorie ‘Collaboration and Co-operation’. Mooi om te zien: de online ceremonie van alle Digital Preservation Awards winnaars.
#4 Digitale duurzaamheid uitgezoomd
Op deze World Digital Preservation Day werd er vanuit de hele wereld ingezoomd op digitale duurzaamheid. Het Netwerk Digitaal Erfgoed zoomde juist uit: door met het Big Picture-model naar het grotere plaatje van duurzame digitale toegankelijkheid te kijken. Kosten, beleid, maar ook oplossingen en matroesjka-poppetjes komen hierin aan bod. Dit artikel trok onze aandacht: ‘It takes a Big Picture to bring us further’…
#5 Spaanstalige webinars
In de Spaanstalige landen van het Amerikaanse continent zijn er te weinig Spaanse opleidingsprogramma’s en documentatie om nieuwe archivarissen goed te kunnen opleiden in het veld van audiovisuele archieven. RIPDASA (Red Iberoamericana de Preservación Digital de Archivos Sonoros y Audiovisuales) zet zich met zijn wekelijkse webinars – in het Spaans – in om deze achterstand weg te werken. Lees meer over dit initiatief, dat overigens ook een finaleplek innam bij de Digital Preservation Awards. Liever in het Spaans lezen? Dat kan ook.