Wees een online Indiana Jones en doe mee aan de WARCnet challenge

28 oktober 2020


W

WARCnet, een internationale onderzoeksgroep naar webarchieven, webarchivering en webdomeinen, organiseert een internet challenge. Wie vindt de meeste bijzondere schat op het web en vertelt er een mooi verhaal over? Haal de online Indiana Jones in jezelf naar boven.


Screendump van de ‘hampsterdance’, de oudste internet meme ter wereld

Oudst bekende homepage van Nederland van Kees Huyser

Het World Wide Web zit vol digitale schatten die wachten om te worden opgegraven. Dat weten webarchivisten, webhistorici en digital natives maar al te goed. Zo heeft de Koninklijke Bibliotheek in de afgelopen jaren de oudste homepage, de eerste webshop, de langste domeinnaam en de meeste gekke sites gearchiveerd.

Dat is nog maar het begin. Wetenschap is goed, maar schatgraven naar mooie objecten met bijzondere verhalen is nog veel leuker, zoals Indiana Jones ons al liet zien. De reden voor WARCnet (Web ARChive studies network) om een World Wide Web Archiving discovery challenge️ te organiseren. Dus laat je vaardigheden zien als internetonderzoeker en webarcheoloog en presenteer je meest interessante, gekke, smakeloze of anderszins bijzondere schatten uit de online grond.

Hoe werkt het?

Het thema van deze wedstrijd is ‘Web archaeology and history’ (Temple of Zoom). Deel je mooiste webarcheologische vondsten, historische homepages, oeroude gifjes of andere relieken van de internetgeschiedenis digitaal. Je vondst kan van alles zijn: een tekst, plaatje, bewegend beeld of code, gevonden op het live web, een webarchief, een floppy of een computertijdschrift met een afbeelding van een verdwenen website. Het mag ook afkomstig zijn uit de kelder van een internetpionier, een computermuseum of vers van een magnetische band – zolang je maar niets illegaals doet.

Dday

Je inzending bestaat uit drie delen:

  1. de ontdekking (wat heb je gevonden);
  2. de methode (hoe heb je het ontdekt) en
  3. het verhaal van je vondst (vertel ons in het Engels waarom datgene dat je gevonden hebt zo uitzonderlijk of speciaal is. Dit mag in 240 tekens, maar kan ook per e-mail in maximaal 1.000 tekens).

Wees slim en vindingrijk. Laat zien dat webarchivering meer is dan een screenshot of gearchiveerde site in de Wayback Machine van het Internet Archive. En maak de jury aan het lachen of aan het huiveren.

Je kunt meedoen door je inzending te tweeten met de hashtag #WarcnetChallenge of te mailen aan: warcnet@cc.au.dk. De deadline is vrijdag 6 november om 8.00 uur.

Jury aan het werk

De deskundige jury bestaat uit Niels Brügger, Valérie Schäfer, Kees Teszelszky en Jane Winters. Zij zullen maximaal vijf inzendingen nomineren. Op vrijdag 6 november tijdens de laatste dag van de WARCnet-meeting in Luxemburg kiezen de leden van het WARCnet-netwerk de winnaar.

De prijs is een uniek laptopstickerpakket en eeuwige roem op ‘de internets’. De winnaar zal tevens meedoen tijdens de Grand Finale van deze challenge in 2021, waarbij de felbegeerde WARCnetbokaal digitaal zal worden uitgereikt. Uiteraard worden de inzendingen netjes gearchiveerd.

Meer informatie en voorbeelden van inzendingen vind je op cc.au.dk.