Terugkijken: 3 geslaagde webinars web- en sociale media-archivering

29 juni 2020


O

Onze serie van 3 webinars over web- en sociale media-archivering was een groot succes. Heb je de webinars gemist? Je kunt ze hieronder online terugkijken en de presentaties van de sprekers downloaden.


Introductie en praktijk web- en sociale media archivering

In juni 2020 organiseerde het Netwerk Digitaal Erfgoed samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid  een serie van drie webinars over web- en sociale media-archivering. Jesse de Vos (Beeld en Geluid) trapte op 18 juni af met een crash course webarchivering. Hij vertelde over de basics van webarchivering zodat je vandaag nog kunt beginnen. Hay Kranen, freelance webdeveloper, sloot daarop aan met een uitleg over hoe een website werkt en welke uitdagingen dit oplevert bij het archiveren.

Het tweede webinar behandelde de ins en outs van sociale media-archivering. Sophie Ham (Koninklijke Bibliotheek) gaf de introductie: welke sociale media wil je archiveren en waarom? Zefi Kavvadia (IISG) dook in de praktijk met de tools die je daarbij kunt gebruiken. En Mirjam Schaap (Stadsarchief Amsterdam) deelde met concrete voorbeelden haar ervaring hoe je op een verantwoorde en haalbare manier sociale media archiveert en ontsluit.

Waarom archiveren?

Als je begint met web- en sociale media- archivering, wat kunnen onderzoekers daar dan mee? Daarover ging het laatste webinar. Anne Helmond (Universiteit van Amsterdam) ontwikkelt nieuwe methoden om data van webarchieven te gebruiken. Zij kijkt daarbij naar de onderzoeksmogelijkheden binnen collecties en de rol van instanties en webarchieven bij het maken van deze collecties. Kees Teszelszky (Koninklijke Bibliotheek) liet aan de hand van de webcollectie van de xs4all-homepages zien hoe de Koninklijke Bibliotheek aan een nationale collectie bouwt. Doel is om een representatief beeld te  geven van de digitale cultuur in Nederland.

Webinar 1: webarchivering 18 juni 2020

Presentaties dag 1

Webinar 2: social media-archivering 23 juni 2020

Presentaties dag 2

Webinar 3: gebruik van webarchieven 25 juni 2020

Presentaties dag 3

De presentatie ‘De ontginning van de XS4ALL-homepage webcollectie van de KB’ – Kees Teszelszky is niet langer beschikbaar.

Op de hoogte blijven?