Onderzoeksrapport benadrukt belang authentieke toegang tot webarchieven door browseremulatie
Het archiveren van websites is een ding. Maar hoe stelt een erfgoedinstelling ze vervolgens op een authentieke manier beschikbaar voor gebruikers? Vanuit het NDE-project Software-archivering is een onderzoeksrapport verschenen over het emuleren van webbrowsers. Oftewel: het nabootsen van een browser in een andere computeromgeving. Op termijn krijgen alle webarchieven hiermee te maken, aldus samensteller Claudia Roeck (Beeld en Geluid).
Codes lezen
Wanneer je een website bezoekt, leest je webbrowser de codes waarmee de site is opgebouwd. De browser zorgt ervoor dat er een opgemaakte en leesbare pagina te zien is. De codes betreffen allerlei door het World Wide Web Consortium (W3C) vastgestelde standaarden, zoals HTML, CSS en XML.
Toch kan het gebeuren dat een website niet ‘authentiek’ wordt weergegeven: de gearchiveerde website oogt anders dan hoe de site er oorspronkelijk uitzag. Bevat een site bijvoorbeeld verouderde standaarden, dan kunnen hedendaagse browsers daar niet altijd mee overweg. Ook is voor de weergave van filmpjes en andere media soms een bepaalde browserversie, inclusief plug-ins of extensies, noodzakelijk.
Geen optimale vertoning
Verder wordt een website niet altijd optimaal getoond in bepaalde type browsers en browserversies. Dat laatste geldt vaak voor dynamische of artistieke sites, waarbij makers heel specifieke bedoelingen hebben met het design of de functionaliteit van hun webpagina’s.
Kortom, een browser heeft nogal wat invloed op de weergave van een site. Het is goed om hier als webarchief weet van te hebben. Daarom is in het NDE-project software-archivering op basis van een aantal voorbeeldwebsites gekeken welke impact het ontbreken van de juiste browser heeft op het tonen van een site en hoe het emuleren van oude browsers een authentieke weergave mogelijk maakt. Daarvan doet Claudia Roeck, werkzaam bij Beeld en Geluid, verslag in het rapport Web browser characterisation, emulation and preservation.
‘Een browser heeft nogal wat invloed heeft op de weergave van een site. Daarom is het goed om hier als webarchief weet van te hebben’
Hulp voor erfgoedmedewerkers
Ook biedt het rapport een korte geschiedenis van browsers en een beschrijving van hun technische functionaliteit. Met deze informatie kunnen erfgoedmedewerkers makkelijker achterhalen wat er misgaat op het moment dat een gearchiveerde website niet (goed) werkt. Tot slot beschrijft het rapport hoe men kan bepalen welke browser het meest geschikt is voor toegang tot een specifieke gearchiveerde website.
Met dit onderzoeksrapport wil Claudia Roeck instellingen beter toerusten, zodat ze nu en in de toekomst historische websites en webcollecties op een authentieke manier beschikbaar kunnen stellen.
Wil je meer weten?
Neem contact op met projectleider Jesse de Vos (Beeld en Geluid)