Netwerk Digitaal Erfgoed kanshebber Digital Preservation Awards

15 september 2020


H

Het NDE is een van de drie finalisten voor de Digital Preservation Awards 2020, in de nieuwe categorie ‘Collaboration & Cooperation’. Deze finaleplaats is een erkenning voor alle partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed, voor iedereen die een bijdrage levert aan het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van ons digitale erfgoed. De DPA’s zijn een initiatief van de Digital Preservation Coalition.


Het NDE is in deze nieuwe categorie genomineerd vanwege de samenwerking in het Nederlandse erfgoedveld. Andere kanshebbers in de ‘Collaboration & Cooperation’-categorie zijn het ‘Levels of Digital Preservation Revision Project’ van de National Digital Stewardship Alliance en ‘NED: National eDeposit service for Australia’.

Internationale erkenning

Arjan de Zeeuw, bestuursvoorzitter Netwerk Digitaal Erfgoed, vindt het ‘een internationale erkenning dat we met onze netwerkaanpak in Nederland goed op weg zijn. Door samen te werken aan bruikbaar, zichtbaar en houdbaar digitaal erfgoed vertellen we met grote en kleine instellingen het verhaal van ons verleden voor de toekomst. Deze nominatie voelt als een steun in de rug voor alle erfgoedinstellingen die druk zijn met het digitaal beschikbaar maken van hun collecties.’

Over de Digital Preservation Awards

De Digital Preservation Awards zijn een internationale erkenning van het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data. Eens in de twee jaar worden de awards tijdens de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid op 5 november uitgereikt.

Kracht van het netwerk

De Digital Preservation Awards gaan over ontwikkelingen op het gebied van duurzame toegang. Marcel Ras, NDE-domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar, licht toe: ‘Daarom ligt de nadruk in de nominatie ook op wat het NDE de afgelopen jaren op dit gebied bereikt heeft in het netwerk: het versterken van de onderlinge samenwerking tussen erfgoedinstellingen, het ontwikkelen van gemeenschappelijke voorzieningen en het vergroten van kennis en vaardigheden. Maar vooral het versterken en vergroten van het netwerk zelf. Want de kracht van het NDE ligt in het netwerk zelf.’

Ruim 70 erfgoedinstellingen zijn al aangesloten bij het Netwerk Digitaal Erfgoed en hebben het manifest ondertekend

Vervolgstappen

Leden van de Digital Preservation Coalition hebben inmiddels kunnen stemmen op hun favoriete finalist. In de eerste week van oktober geven alle finalisten een presentatie voor de jury en beantwoorden zij vragen over hun project. Het wordt aftellen tot 5 november voor we weten of het NDE ook in 2020 met een award naar huis gaat.

Op de hoogte blijven?