Nederlandse digitaalduurzaamheidsprojecten gooien hoge ogen tijdens #DPA2020

5 november 2020


V

Vanmiddag werden de Digital Preservation Awards uitgereikt. In de categorie ‘Most Distinguished Student Work’ verkoos de internationale jury het onderzoek van Lotte Wijsman (Universiteit van Amsterdam) naar de essentiële kenmerken van spreadsheets tot favoriet. Het NDE eindigde als finalist in de nieuwe categorie ‘Collaboration and Cooperation’. Dit is een grote blijk van waardering voor het werk dat gedaan wordt op het gebied van duurzame toegang tot digitale informatie.


Portretfoto van Lotte Wijsman

Lotte Wijsman

Prijs voor Most Distinguished Student Work

Nationaal Archief-stagiaire Lotte Wijsman van de UvA heeft de Award for the Most Distinguished Student Work gewonnen. Zij hielp mee aan een internationaal onderzoek naar de essentiële door de tijd heen te bewaren kenmerken van spreadsheets. Van harte gefeliciteerd, Lotte!

Elektronische bestanden zijn vaak afhankelijk van software die kan verouderen en zelfs in onbruik kan raken. Wanneer een type bestand in onbruik raakt in een archief, wordt dit omgezet naar een ander bestandstype (bijvoorbeeld van spreadsheet naar pdf).

Deze conversie heeft echter risico’s en gevolgen. Bij een spreadsheet kan de uitkomst van een formule zichtbaar blijven, maar de achterliggende berekening is niet meer te achterhalen. Door onderzoek te doen naar essentiële kenmerken van spreadsheets kan er gekeken worden naar dit soort kenmerken die bij conversie gewaarborgd dienen te blijven.

Meer over het onderzoek vind je op de website van de Digital Preservation Coalition. Lees het stageverslag. 

De andere kanshebbers in deze categorie waren Andrew Davidson met ‘Fraserburgh on Film’ en Badar Al-rhabi met ‘The maturity level of digital preservation in Sultanate of Oman’s institutions: a comparative study’. De Award werd gesponsord door de National Records of Scotland.

Sponsoring door Netwerk Digitaal Erfgoed

Het NDE sponsorde zelf de prijs in de nieuwe categorie Teaching and Communication en was ook in de jury vertegenwoordigd. Wij feliciteren de International Council on Archive’s Africa Programme met de welverdiende prijs voor het Digital Records Curation Programme project.

Digital Preservation Awards

De internationale Digital Preservation Awards zijn een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. Ze worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed.

De Awards kennen zes categorieën. De winnaars werden op 5 november bekendgemaakt tijdens een online ceremonie op de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Bekijk op de DPC-site het overzicht van alle winnaars en finalisten.

Op de hoogte blijven?