Hulp gevraagd bij AI-masterscriptie: welke kunstrelaties vind je interessant?

12 februari 2021


S

Student aan de Universiteit Utrecht en HackaLOD-deelnemer Simon Dirks werkt aan zijn masterscriptie kunstmatige intelligentie. Hij heeft een systeem ontwikkeld om via openbaar beschikbare informatie verbanden tussen kunstwerken en kunstenaars te vinden. Voor een volgende stap roept hij de hulp in van erfgoedcollega’s.


Beeld: b0red via Pixabay

Verbanden leggen

Aan een tentoonstelling heeft een team van museummedewerkers vaak zo’n anderhalf jaar gewerkt. Maar waarom juist díe kunstwerken samen in een zaal hangen, is voor de bezoekers niet altijd duidelijk. En wat hebben werken die op het eerste gezicht geen gelijkenis vertonen, met elkaar te maken? Dit soort vragen inspireerde Simon: hoe kun je verbanden leggen tussen kunstwerken?

Dezelfde muze of leermeester

Graag wil Simon museumbezoekers inzicht geven in hoe de kunstwerken op een tentoonstelling met elkaar verbonden zijn. Twee kunstenaars kunnen bijvoorbeeld dezelfde muze of leermeester hebben gehad. Of ze verbeelden dezelfde historische gebeurtenis. Ook kunnen twee kunstenaars familie van elkaar zijn. Omdat Simon zijn ontwikkelde systeem domein-onafhankelijk heeft opgezet, is het ook toepasbaar voor relaties tussen historische figuren, gebouwen, enzovoort. Als verbindende bronnen gebruikt hij Wikidata en RKDartists.

Enquête

Onderdeel van Simons masterscriptie is een onderzoek naar wat voor kunst-gerelateerde relaties gebruikers het meest interessant vinden. Daarvoor roept hij de hulp in van het erfgoedveld. Vul uiterlijk 31 maart de enquête in op artwork-relations-experiment.web.app (anoniem). Of neem contact op met Simon: s.b.dirks@uu.nl.

Simon Dirks lichtte zijn project toe tijdens de HackaLOD Online-bijeenkomst op 5 februari 2021