Digitaal-erfgoed-coaches presenteren ‘Keuzehulp collectieregistratiesysteem’

3 december 2020


I

In een collectieregistratiesysteem leg je je erfgoedcollectie vast en zorg je ervoor dat deze vindbaar en digitaal toegankelijk is voor het publiek. Hoe maak je als erfgoedinstelling de juiste keuze voor zo’n registratiesysteem? Om instellingen hierbij te ondersteunen, ontwikkelden de digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed de ‘Keuzehulp collectieregistratiesysteem’.

UPDATE: De Keuzehulp maakt inmiddels onderdeel uit van het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties.


Beeld: pixabay / geralt

De afgelopen tijd hebben de digitaal-erfgoed-coaches veel hulpvragen van kleine musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties beantwoord. Een van de meest gestelde vragen betrof de aanschaf van een (nieuw) collectieregistratiesysteem. Er bestaat een flink aanbod van systemen en er zijn veel aspecten om rekening mee te houden. Kleine instellingen hebben behoefte aan ondersteuning bij het maken van de juiste keuze. Reden voor de coaches om voor deze doelgroep een keuzehulp te ontwikkelen.

Checklist

De ‘Keuzehulp collectieregistratiesysteem’ bestaat uit twee delen. In het eerste deel kijk je naar de huidige situatie van de collectieregistratie. Wat gaat er goed en minder goed bij het registreren van de collectie? En waar wil je naartoe? Om daarachter te komen biedt de keuzehulp een handige checklist.

Vragen stellen

Het tweede deel van de keuzehulp bestaat uit een overzicht van vragen die je kunt stellen tijdens gesprekken met softwareleveranciers. Uit het overzicht kies je de vragen die voor jouw organisatie relevant zijn. Met de geselecteerde vragen én de bevindingen uit het eerste deel van de keuzehulp kun je nu het gesprek aangaan met de softwareleveranciers.

Denkproces

Met de ‘Keuzehulp collectieregistratiesysteem’ hebben de erfgoedinstellingen gereedschap in handen om het denkproces over zowel de huidige als de gewenste collectieregistratie op gang te brengen. De digitaal-erfgoed-coaches willen zo bereiken dat de instellingen makkelijker stappen zetten en uiteindelijk een geschikt collectieregistratiesysteem selecteren.

Op de hoogte blijven?