De kracht van linked data: bekijk de video

2 juli 2020


L

inked data is een standaard om informatie aan elkaar te koppelen en te delen met de rest van de wereld. Wat kun je er als erfgoedinstelling mee bereiken? Dat wordt in het kort uitgelegd in dit informatiefilmpje.


Collecties verbinden

Erfgoedinstellingen beheren een schat aan informatie. Steeds meer daarvan is digitaal en beschikbaar via de eigen collectiewebsites. Voor erfgoedinstellingen is linked data dé manier om zich te verbinden aan andere informatiebronnen en collecties van derden. Collecties zijn beter vindbaar én er wordt waardevolle contextinformatie toegevoegd. Een gebruiker kan zo alle relevante informatie over een onderwerp bij elkaar vinden.

Het gebruik van linked data maakt het koppelen van informatie uit collecties gemakkelijker. Daarom is dit voor het Netwerk Digitaal Erfgoed de aangewezen techniek om de bruikbaarheid van digitale erfgoedcollecties te vergroten.

Data stories

Gelinkte informatie uit verschillende bronnen maken een verhaal. De Cultuur-historische Vereniging ‘Oud Lisse’ is aan de slag gegaan met linked data om informatie op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken. Eigen informatie van de vereniging is geschikt gemaakt voor linked data. Deze data hebben ze vervolgens gekoppeld aan data van het kadaster en het monumentenregister van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Met een link naar de sociale beroepsklassen van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) ontstaat een sociaal demografisch beeld van het dorp Lisse dat er nog niet eerder was.

Gebruikers en onderzoekers kunnen nu zelf aan de slag om andere verhalen te maken. Het voorbeeld laat zien wat dit oplevert en waarom het zo belangrijk is dat zo veel mogelijk digitaal erfgoed als linked data beschikbaar komt.

Gerelateerd nieuws