De gebruiker van erfgoed bekeken door een preserveringsbril

12 januari 2022


B

en je bezig met preservering en wil je meer weten over de gebruikers van erfgoed en hun wensen? Vanuit het NDE-werkterrein Zichtbaar zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan. Barbara Sierman heeft – vanuit het perspectief van digitale duurzaamheid – de belangrijkste conclusies uit de onderzoeken naar gebruikers op een rij gezet. Ook (inter)nationale ontwikkelingen op dit vlak heeft ze in haar rapport meegenomen.


Afbeelding: Gordon Johnson via Pixabay

Wensen van erfgoedgebruikers

Wanneer ben je als erfgoedorganisatie succesvol met het duurzaam toegankelijk maken van je collectie? Dat hangt onder meer af van hoe goed je doelgroepen het digitale materiaal kunnen blijven gebruiken. Maar dan moet je wel weten wat hun wensen zijn, evenals hun kennis en vaardigheden.

Het project ‘Duurzame toegankelijkheid en doelgroepen’, opgezet vanuit het NDE-werkterrein Houdbaar, had dan ook als doel om bij te dragen aan een beter gebruik van digitaal erfgoed. Namelijk door dit zo aan te bieden dat het aan de behoeften van de gebruikers voldoet. En dat je hier als erfgoedorganisatie al bij de duurzame opslag rekening mee houdt.

Op een rij gezet

Voor het eerste rapport binnen dit project heeft Barbara Sierman een analyse gemaakt van de actuele onderzoeksrapporten van het NDE-werkterrein Zichtbaar. Ze zette op een rij wie er gebruikmaakt van erfgoed, wat de gebruikers met de resultaten doen en welke knelpunten er leven bij zowel erfgoedorganisaties als gebruikers. Ook benoemt ze enkele (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld onderzoeksdata. In een binnenkort te verschijnen vervolgpublicatie wordt verder ingezoomd op de gebruiker, gezien vanuit het vakgebied van preservering: de zogenoemde ‘designated community’.

Gerelateerd nieuws