3 tips voor sociale media-archivering

28 april 2020


E

lke donderdag organiseren het Netwerk Digitaal Erfgoed en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een online vragenuur over sociale media-archivering. Op 23 april kwamen juridische en ethische aspecten aan bod. Drie tips waar je je voordeel mee kunt doen.


Beeld: pixabay / PhotoMIX-Company

1. Eerste hulp bij sociale media-archivering

Sociale media zijn vluchtig. Voor je het weet, zijn je tweets of Instagramposts al ondergesneeuwd door nieuwe berichten in je tijdlijn. Dat maakt deze platforms dan ook lastig om te bewaren – social media-platformen zijn simpelweg niet gemaakt om te archiveren. Twitter faciliteert onderzoekers wel al bij het harvesten van een (beperkte) set aan Twitterberichten met een API. Dat kun je doen met de tool Tags: Twitter Archiving Google Sheet. Overigens heeft Twitter wel wat voorwaarden gesteld.

2. Leg contact met de auteurs

Twijfel je of een post op sociale media opgeslagen mag worden? Zoek, indien mogelijk, altijd contact met de auteurs. Het is volgens de Nederlandse auteurswet namelijk niet toegestaan om digitale publicaties (inclusief nieuwsbrieven, openbare teksten, beeldmateriaal, websites en berichten op sociale media) te harvesten of te downloaden zonder expliciete toestemming van alle rechthebbenden.

3. Omgaan met ethische dilemma’s

Maak als erfgoedinstelling steeds de afweging hoe groot het risico is van archivering van sociale media-berichten. Je kunt mensen in extreme gevallen in gevaar brengen als hun uitingen op sociale media in verkeerde handen vallen.

Gerelateerd nieuws