‘Denker der Nederlanden’ David Van Reybrouck zet de toon met een prikkelende opening. Aansluitend volgen verschillende deelsessies die elk een citaat uit het publieksonderzoek voor de verkenning naar een nationaal historisch museum als startpunt nemen. In het Open Podium Café is er de hele dag ruimte voor ontmoeting, inspiratie en uitwisseling.

Plenair

  • 9.30 Inloop en ontvangst

    Ontmoet andere collega’s en start rustig met een kopje thee of koffie en iets lekkers.

  • 10.30 Opening door Eveline van Rijswijk

    Eveline van Rijswijk, onder andere politiek historicus en theatermaker, is onze dagvoorzitter en geeft een introductie op de conferentie.

     

  • 10.55 David Van Reybrouck (Denker der Nederlanden)

    Wat betekent het begrip ‘nationale geschiedenis’ in onze samenleving? Hoe krijgen verschillende perspectieven en waarheden hierin een plek? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als één nationale geschiedenis waarin iedereen zich herkent?

Doorlopend programma

  • Open Podium Café

    In het doorlopende Open Podium Café maak je kennis met succesvolle voorbeelden over het bereiken van een breed publiek met geschiedenis, van specifieke doelgroepen tot inspirerende samenwerkingen. Kom langs, stel vragen en ga in gesprek om samen nieuwe ideeën en kansen te ontdekken.

11.40 Deelsessies

  • De bomen en het bos

    Deelsessie samengesteld door Museumvereniging/Digitally Ambitious

    ‘Er is eigenlijk heel veel, maar daardoor weet ik eigenlijk niet meer wat er allemaal te vinden is en voor wie wat relevant is. Wat is er nou over […] te vinden, dat specifiek voor jongeren van 24 jaar is? Waar moet ik dan beginnen met zoeken?’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Recht in het hart

    Deelsessie samengesteld door Podiumkunst.net & Netwerk Levend Erfgoed

    ‘Je moet geconfronteerd worden en het moet je raken voordat je iets met verhalen uit de geschiedenis doet. Daar kan nog wel wat aan worden gedaan.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Laat het zien

    Deelsessie samengesteld door Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

    ‘Geschiedenis is als een ruwe diamant met verschillende kanten, die moet je laten zien.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Bouwen aan publiekstoepassingen van morgen

    Deelsessie samengesteld door Amsterdam Time Machine & Huygens Instituut

    ‘Een initiatief voor iedereen is in beleving voor niemand. Personaliseren is daarom ook een maatwerk ervaring bieden, die past bij de grote diversiteit binnen het publiek; beantwoorden aan verschillende kennisniveaus en verschillende interesses (in thema en vorm).’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Masterclass digitaal erfgoed voor beleidsmakers

    Deelsessie geïnitieerd door VNG | Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg (IPO) en Organisatie Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN)

    In iedere provincie en gemeente is erfgoed te vinden. Geschiedenis is overal en juist lokale verhalen spreken tot de verbeelding en bieden mensen herkenning in een snel veranderende samenleving. Het is een bron van herinnering, identiteit en zelfbewustzijn waarbij mensen op zoek zijn naar samenhang en verbinding.

    Het doorgeven van verhalen en geschiedenis vergt niet alleen een gedeelde koers, maar ook ondersteuning vanuit overheden. De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed vormt voor de brede erfgoedsector een gedeelde koers en krijgt sinds 2019 uitvoering in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Zo’n 1300 erfgoedorganisaties en gemeenschappen in heel Nederland profiteren hiervan.

    Hoe ziet die gedeelde koers eruit? Hoe helpt dit lokale erfgoedorganisaties verder? Wat kan dit voor provinciale en gemeentelijke overheden betekenen? Hoe kunnen de samenwerking, voorzieningen en afspraken een plek krijgen in provinciaal en gemeentelijk beleid?

    Na de masterclass hebben deelnemers meer inzicht in wat de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed kan betekenen in het eigen werk. Deelnemers maken kennis met gemeenschappelijke voorzieningen en kunnen deze inzetten bij het maken van beleid.

Plenair

  • 12.45 Lunch

    Een vegetarisch buffet en volop gelegenheid om collega’s te spreken.

  • 14.00 Marije Miedema - Wat blijft als wij verdwijnen?

    Alles wat je meeneemt, krijgt waarde, en misschien wordt het zelfs belangrijker voor een ander dan voor jezelf. Hoe denken we over verhalen voor ze in een (digitale) doos belanden? En wat als je denkt dat deze in de kliko thuis horen? Is er een plek voor persoonlijke herinneringen in een geschiedenis en hoe ziet deze plek er dan uit?

14.40 Deelsessies

  • Kip of ei

    Deelsessie door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed

    ‘Als je niets weet van de geschiedenis, dan weet je ook niet wat je mist. Daarom kun je het publiek niet laten nadenken over invulling van een initiatief. Daarvoor heb je eerst de verhalen, kennis en kunde van experts nodig. Daarna pas het publiek.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Moeilijk gesprek

    Deelsessie door n.t.b.

    ‘Trots kun je hebben, maar daartegenover is schaamte ook zeker niet misplaatst als je nadenkt over de Nederlandse geschiedenis.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Te paard

    Deelsessie door Openluchtmuseum Arnhem

    ‘Sommige dingen wil je gewoon zien, zoals hoe ridders in kastelen leefden. Dat wil je niet uit een boek lezen, daar moet je middenin staan en meemaken alsof je zelf in die tijd leeft.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • Versnellen

    Deelsessie samengesteld door deelnemers aan het NDE-programma Versnellen

    ‘Geschiedenis is overal en juist lokale verhalen spreken tot de verbeelding én dragen bij aan toegankelijkheid.’ (Bron: publieksonderzoek verkenning nationaal historisch museum)

  • In de regio gebeurt het

    Deelsessie samengesteld door n.t.b.

Plenair

  • 16.00 Vinden door verbinden

    HackaLOD Awards

    Welke verhalen komen tot leven als je erfgoeddata koppelt aan creativiteit en technologie? Tijdens de HackaLOD 2025 – dé hackathon voor het erfgoedveld – werkten teams 24 uur lang in het Openluchtmuseum Arnhem aan verrassende apps, games en andere toepassingen met open erfgoeddata. Een vakjury kiest de winnaar – en er gaat een team vandoor met de felbegeerde publieksprijs, bekroond met douze points.

  • 16.45 Verrassende afsluiting

    Podiumkunst.net verzorgt een verrassende afsluiting.

  • 17.00 Borrel

    Borrel en napraten over gisteren, vandaag en morgen!

  • 19.00 - 23.00 Feest je hoofd leeg in Desmet Studio's Amsterdam

    Smullen, proosten en swingen: feestelijke avond met een dj.