Why digital heritage does not make us cry yet: meer beleving van digitaal erfgoed via immersieve technologie

  • Dinsdag 21 mei 2024

  • Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

  • 13.00 - 17.00 uur


E

Er zijn nog weinig goede voorbeelden van digitaal erfgoed met emotionele impact. Ondertussen ontwikkelt de technologie zich op zo’n manier dat een emotionele respons eenvoudiger opgewekt kan worden – door directer, interactiever en meeslepender te worden. Reden voor Surf om een verkenningsbijeenkomst te organiseren.


Erfgoed gaat niet alleen over artefacten; het gaat over mensen, cultuur en het recht om deel te nemen aan de rijkdom van onze gedeelde geschiedenis. In de digitaliserende maatschappij van vandaag moeten we nadenken over hoe we deze waarden kunnen behouden in het digitale domein. Er is veel werk verricht op het gebied van intellectuele impact (toegang tot cultureel erfgoed) en creatieve impact (hergebruik en digitale vaardigheden). Er wordt veel minder werk verricht op het gebied van emotionele impact – hoe kunnen we erfgoed op een betekenisvolle manier deel laten uitmaken van ons digitale leven?

Resultaten van een recente enquête naar wat mensen willen met digitaal erfgoed laten zien dat goed kunnen zoeken en browsen belangrijk is. Maar meer nog dan dat: men wil erfgoed intens beleven! Doel van deze middag is dan ook samen te onderzoeken hoe we deze uitdaging aan kunnen gaan.

(Beeld: Anne Fehres and Luke Conroy & AI4Media / Better Images of AI / Data is a Mirror of Us / CC-BY 4.0)

Gerelateerde evenementen

Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

    Implementatie