Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

  • Donderdag 3 november 2022

  • Utrecht

  • 10.00-17.00 uur


E

lk jaar, op de eerste donderdag van november, vieren we de Werelddag van de digitale duurzaamheid. Archieven, musea, bibliotheken en andere (erfgoed)organisaties overal ter wereld besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Ook het Netwerk Digitaal Erfgoed draagt daar een steentje aan bij met een symposium.


Het internationale thema is dit jaar Data for all, for good, forever. Dit thema, uitgezet door de Digital Preservation Coalition, biedt de erfgoedwereld de gelegenheid om de positieve impact van digitale duurzaamheid te vieren.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed sluit aan bij dit thema en kiest voor ‘De menselijke maat’. Digitale duurzaamheid gaat niet alleen over de techniek, systemen en tools om informatieobjecten duurzaam te bewaren, maar ook over de mensen die het mogelijk maken. Bij het symposium in Utrecht leggen we de focus op de mensen. Hoe organiseer je duurzame toegankelijkheid met je collega’s en de kennis die je hebt en de organisatie waar je werkt? Waar kan het netwerk je bij helpen? Aan de hand van dit thema belichten we nieuwe en bestaande toepassingen op het gebied van digitale duurzaamheid.

Deel jouw kijk op duurzame toegankelijkheid

Zoals ieder jaar draait de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid om het delen van elkaars werk, kennis en projecten met nationale en internationale erfgoedinstellingen. Dat start al vóór 3 november. We zien je werk, tips of jouw ‘digital preservation day’ graag al voorbijkomen op sociale media. Dat kan met een foto, video of hoe je jouw kijk op duurzame toegankelijkheid van digitale informatie ook maar met ons wilt delen. Gebruik de hashtag #WDPD2022 op sociale media.

Voorlopig programma

Robert Gillesse (IISG) en Jeffrey van der Hoeven (KB) nemen je als moderators mee door deze dag.

10.00    inloop
10.30 – 12.15    Plenair ochtendprogramma

  • Opwarmen met zijn allen: stellingen en discussie. Waar stonden we 20 jaar geleden en waar willen we over 20 jaar zijn?
  • Werken aan kennis, kunde en vaardigheden in het domein Houdbaar

12.15 – 13.30    Lunchpauze

13.30 – 15.15    Deelsessies
Over onder andere: e-depots, NFT’s en digitale archivering, regels en richtlijnen vs experimenteren, linked data stories, videotulen (i.s.m. VNG- Week van Grip op informatie).

15.40 – 16.30    Plenair middagprogramma

  • Terugkoppeling middagsessies
  • Wat hebben we bereikt en waar gaan we naar toe in het domein Houdbaar bij het Netwerk Digitaal Erfgoed
  • Quiz! Wie wint dit jaar de wisselbokaal?

16.30 – 17.30    Borrel

Deelnemen

Meer details over het programma en de sprekers volgen op deze pagina. Wil je erbij zijn? Meld je alvast aan en zet de datum in je agenda.

Locatie

Bibliotheek Neude, Utrecht

Neude 11, 3512 AE Utrecht

Gerelateerde evenementen