Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
Leveranciersdag: collectie-informatiesystemen in actie
Ben je op zoek naar een nieuw collectie-informatiesysteem of overweeg je een upgrade? Wil je weten hoe je financiële ondersteuning kunt krijgen in 2024 voor de overstap naar software die NDE-compatibel werken mogelijk maakt? Kom dan naar de Leveranciersdag! Tijdens deze dag lanceren we de nieuwe versie van het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties en een handig nieuw hulpmiddel: de Keuzewijzer collectie-informatiesystemen. Ook demonstreren een gebruikersgroep van open source systeem Omeka-S én zes leveranciers – Axiell, DEVENTit, DE REE archiefsystemen, KLEKSI, Memorix, Double Dig IT – hoe hun software het NDE-compatibel werken ondersteunt.
Tijdens deze dag kun je verschillende workshops volgen die verzorgd worden door leveranciers samen met hun klanten. Aan de hand van voorbeelden demonstreren zij hoe hun software het NDE-compatibel werken ondersteunt. Ook kun je een workshop volgen die ingaat op het gebruik van de nieuwe Keuzewijzer Collectie-informatiesystemen.
Voor wie
Deze dag is voor iedereen die collecties beheert, zoals archieven, musea, historische verenigingen en bibliotheken, evenals individuele erfgoedorganisaties of samenwerkingsverbanden die digitaal verbonden erfgoed toegankelijk willen maken voor het publiek.
Programma
10.30 – 11.00 uur Inloop
11.00 – 11.05 uur Welkomstwoord – Wilbert Helmus, netwerkmanager Netwerk Digitaal Erfgoed
11.05 – 11.45 uur Introductie op NDE-compatibel werken met collectie-informatiesystemen – Enno Meijers, CTO Netwerk Digitaal Erfgoed
11.45 – 12.00 uur Lancering vernieuwd Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties en de Keuzewijzer Collectie-informatiesysteem
12.00 – 12.30 uur Parallelsessies ronde 1
• Workshop Collectie-informatiesysteem in actie
Deze leveranciers zullen de workshops geven: Axiell, DEVENTit, DE REE archiefsystemen, KLEKSI, Memorix, Double Dig IT en een gebruikersgroep van Omeka-S
De leveranciers en werkgroep presenteren aan de hand van concrete voorbeelden – samen met een klant – hoe hun systeem de netwerkprincipes ondersteunt.
• Workshop In 5 stappen een informatieplan met de Informatieplanner – Antoinette Schoehuizen, adviseur digitalisering erfgoedinstellingen
12.30 – 14.00 uur Lunch en informatiemarkt
14.00 – 14.30 uur Parallelsessies ronde 2
(idem aan Parallelsessies ronde 1)
14.35 – 15.05 uur Parallelsessies ronde 3
(idem aan Parallelsessies ronde 1)
15.15 – 15.45 uur Versnellen in 2023 en vooruitblik op 2024 en 2025
In 2023 stelde OCW extra financiële middelen beschikbaar om organisaties versneld NDE-compatibel te laten werken. Coördinator Versnellen Sies Vonk geeft een inkijkje in de mooiste aanvragen van dit jaar en vertelt over de mogelijkheden in 2024 en 2025.
15.45 – 16.15 uur NDE-werkgroep Implementatie van start!
Nu is het moment aangebroken om – met een flinke impuls – het digitaal erfgoed naar de gebruiker te brengen. In het netwerk gaan we extra mensen en middelen inzetten om zowel gebruik als deskundigheidsbevordering te stimuleren en te ondersteunen. Ook gaat de werkgroep Implementatie van start. Netwerkcoördinatoren Annette Gaalman en Suzan Nuijen nemen je mee door de plannen voor komend jaar.
16.15 – 17.30 uur Borrel
Gerelateerde evenementen
Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…