HackaLOD Awards 2024: de meest innovatieve publiekstoepassing met erfgoeddata is…

  • Zaterdag 9 november 2024

  • Olympisch Stadion Amsterdam

  • 12.00 - 16.30 uur


B

Benieuwd wat erfgoedhackers tijdens de HackaLOD 2024 voor vindingrijke toepassingen met erfgoeddata hebben bedacht? Kom dan op 9 november naar het Olympisch Stadion Amsterdam. Extra bonus: vooraf kun je deelnemen aan een exclusieve rondleiding door dit monument!


In de prijzen

Tijdens de HackaLOD 2023 sleepte het team Utrecht Time Machine voor het tweede achtereenvolgende jaar de juryprijs binnen. Met de game Through the Looking Glass kun je als het ware een kunstwerk binnenstappen. De publieksprijs ging naar het team Per LOD ad Astra, dat het publiek wist te imponeren met de erfgoedtool Koppelaar, waarmee je objecten kunt zoeken in twee verschillende bronnen.

Innovatie, erfgoed en stadiontour

Kom naar de uitreiking van de HackaLOD Awards en ontdek welke innovatieve publieksgerichte toepassingen de teams dit jaar hebben ontwikkeld met erfgoeddata. Het programma biedt meer: sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt over het jaar van het sporterfgoed in 2025, en schrijver Marcel Rözer bespreekt de parallellen tussen kunst en sport. Rachel Gillet, Jan Bant en Maryse Vorm van het consortium Re/Presenting Europe gaan in gesprek over gedeeld sporterfgoed van Nederland, het Caribisch gebied en de voormalige koloniën, en de rol van (digitaal) erfgoed in de maatschappij. Extra bonus: vooraf kun je deelnemen aan een exclusieve rondleiding door het Olympisch Stadion!

De vakjury van dit jaar

Erwin Folmer is een ervaren onderzoeker en adviseur op het snijvlak van business en ICT. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan het Data Science Team bij het Kadaster en was hij docent en onderzoeker bij de Universiteit Twente. Erwin heeft eerder als deelnemer aan HackaLOD meegedaan en zijn team is ook in de prijzen gevallen.

Claudia van Oppen is een FAIR & linked open data ambassadeur en directeur van de universiteitsbibliotheek van Maastricht University.

Jurryt van de Vooren is specialist in sporterfgoed en eigenaar van Sportgeschiedenis.nl. Sinds 1996 is hij de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.

Robert Sanderson is directeur Digital Cultural Heritage aan de Yale University en heeft twintig jaar ervaring op het snijvlak van erfgoed en linked data. Zijn expertise ligt op het gebied van data-interoperabiliteit tussen organisaties. Robert heeft gewerkt aan OAI-ORE, Open Annotation, IIIF, JSON-LD en recentelijk aan het Linked Art-datamodel.

Geert-Jan Bogaerts is initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting PublicSpaces, en hoofd van de afdeling Innovatie & Digitale Media en lid van het MT van de VPRO. Daarvoor was Geert-Jan docent Nieuwe Media aan de Masteropleiding Journalistiek van de Universiteit van Groningen en freelance consultant. Ook heeft hij als journalist gewerkt.

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

Na de succesvolle Time Machine-bijeenkomst in 2023 in Gouda vindt er dit jaar weer een netwerkmiddag plaats voor Time Machine-initiatieven in Nederland, als onderdeel van…

Event

Donderdag 21 november 2024

Haarlemmermeerstation, Amsterdam

13.00 - 16.00 uur

Zichtbaar
Webinar: Zo implementeerde de UB Maastricht IIIF in Omeka S

Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…

Webinar

Dinsdag 26 november 2024

Online

13.00 - 14.00 uur

Bruikbaar