‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’

  • Dinsdag 25 juni 2024

  • KB Den Haag

  • 12.30 - 17.00 uur


M

Metamorfoze, een groot digitaliseringsproject van de KB, organiseert het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Sprekers gaan in op het belang van het digitaal toegankelijk maken van bronnen.


2 miljoen scans

De afgelopen 10 jaar zijn onder de kapstok van Metamorfoze bijna 2 miljoen scans gemaakt van de grootste en belangrijkste archieven en collecties voor het Nederlandse slavernijverleden bij 9 erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Deze bronnen bieden een gedetailleerde blik in de geschiedenis. Ze geven niet alleen het oogpunt van de koloniale bestuurders weer, maar kunnen ook de perspectieven van de tot slaaf gemaakten in beeld brengen.

Sprekers van onder meer Rijksmuseum en Radboud Universiteit

Initiatiefnemer van het thema slavernij en slavenhandel bij Metamorfoze is Erik van der Doe. Naar aanleiding van zijn pensionering blikt hij tijdens deze middag terug op de projecten. Daarnaast spreken onder meer Eveline Sint Nicolaas (Rijksmuseum), Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en Coen van Galen (Radboud Universiteit).

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie