IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…
‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’
Metamorfoze, een groot digitaliseringsproject van de KB, organiseert het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Sprekers gaan in op het belang van het digitaal toegankelijk maken van bronnen.
2 miljoen scans
De afgelopen 10 jaar zijn onder de kapstok van Metamorfoze bijna 2 miljoen scans gemaakt van de grootste en belangrijkste archieven en collecties voor het Nederlandse slavernijverleden bij 9 erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Deze bronnen bieden een gedetailleerde blik in de geschiedenis. Ze geven niet alleen het oogpunt van de koloniale bestuurders weer, maar kunnen ook de perspectieven van de tot slaaf gemaakten in beeld brengen.
Sprekers van onder meer Rijksmuseum en Radboud Universiteit
Initiatiefnemer van het thema slavernij en slavenhandel bij Metamorfoze is Erik van der Doe. Naar aanleiding van zijn pensionering blikt hij tijdens deze middag terug op de projecten. Daarnaast spreken onder meer Eveline Sint Nicolaas (Rijksmuseum), Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en Coen van Galen (Radboud Universiteit).
Gerelateerde evenementen
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…
Digitalisering is ook in de archeologie onmisbaar: waar kun je archeologische data(collecties) vinden en plaatsen? Hoe navigeer je door de systemen, websites en databases? En…