Deel je beeld. IIIF: wat kan je ermee?

  • Dinsdag 28 mei 2024

  • De Nieuwe Kerk, Amsterdam

  • 13.00 - 17.00 uur


D

Dit event is inmiddels volgeboekt. Vanwege de grote belangstelling worden er filmopnames gemaakt. Een terugblik van alle presentaties komt op het YouTube-kanaal van het NDE te staan. De link zal via de socials, de NDE-website en de NDE-nieuwsbrief gedeeld worden.
Heb je als erfgoedorganisatie een prachtige verzameling gedigitaliseerde schilderijen, kaarten of andere afbeeldingen? En ben je benieuwd hoe je deze collectie online kunt presenteren, samenbrengen en verrijken? Het International Image Interoperability Framework (IIIF, uitgesproken als ‘triple-eye-eff’) kan je hierbij helpen. Op dinsdagmiddag 28 mei in Amsterdam nemen we je mee op een ontdekkingsreis door deze standaard voor het delen van beeldmateriaal. Dit event is speciaal bedoeld voor erfgoedorganisaties die willen ontdekken wat IIIF voor hen kan betekenen. Laat je deze middag inspireren door een breed scala aan voorbeelden.


Programma

13.00 – 13.30 uur: Inloop

13.30 – 16.45 uur: Programma

Allmaps – Verrijken van kaartverzamelingen – Jules Schoonman, Digital Curator bij TU Delft Library

Gedigitaliseerde kaarten zijn vaak moeilijk vindbaar. Collecties zijn verspreid over verschillende instellingen en de metadata bevatten een onvolledige omschrijving van het afgebeelde gebied. Door kaarten te georefereren kunnen deze niet alleen beter vergeleken worden met andere kaarten, maar hiermee wordt ook de vindbaarheid vergroot. Binnen het open source project Allmaps – mede ondersteund vanuit de programmalijn Verbonden Digitaal Erfgoed – wordt hiervoor de benodigde software ontwikkeld op basis van IIIF. Jules Schoonman geeft een overzicht van het project en toont het brede pallet aan mogelijkheden.

Introductie IIIF door Bob Coret, NDE-adviseur vanuit KB, nationale bibliotheek

Waar komt ’triple-eye-eff’ vandaan? Wie zitten erachter? Welke problemen lost IIIF op? Welke mogelijkheden biedt IIIF erfgoedinstellingen?

IIIF in erfgoed en onderzoek – Leon van Wissen, data engineer bij Universiteit van Amsterdam

Ook in het onderzoeksdomein wordt IIIF gebruikt om afbeeldingen te verkrijgen én te verrijken. De Amsterdam Time Machine maakt nu al dankbaar gebruik van de IIIF-standaarden en ook het GLOBALISE-project bouwt voort op archiefmateriaal dat via IIIF ontsloten wordt. Dan blijkt dat erfgoed en onderzoek elkaar op deze manier erg goed aanvullen.

Universitaire Bibliotheken Leiden maakt collecties beschikbaar via o.a. Biblissima en Europeana – Erik-Jan Dros, projectleider bij Universitaire Bibliotheken Leiden

Een steeds groter deel van de (bijzondere) collecties van de UBL wordt gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt. Deze collecties zijn natuurlijk te vinden via het platform van de UBL zelf, maar dankzij IIIF is het een stuk makkelijker geworden om dit materiaal te delen en om de collecties van meerdere instellingen bij elkaar te brengen op platforms zoals Biblissima en Europeana.

Creatief hergebruik met IIIF-materiaal. Donna Verheijden, videokunstenaar en remixer 

Aan de hand van een aantal werken reflecteert Donna Verheijden op de mogelijkheden van creatief hergebruik met IIIF-materiaal.

Reem Weda, specialist metadata bij Tresoar

Tresoar is een regionaal historisch centrum dat de functie van bibliotheek, archief en museum combineert. Bij elk van deze domeinen speelt het kunnen delen en presenteren van beeldmateriaal én de metadata een grote rol. IIIF is hierbij een belangrijk middel dat Tresoar wil inzetten: van prototype tot punt op de horizon.

Athenaeumbibliotheek deelt middeleeuwse handschriften – Lotte Savelsberg, catalogiseerder en metadataspecialist bij Athenaeumbibliotheek

Vanuit de pilot voor de programmalijn ‘Verbonden digitaal erfgoed van bibliotheken’ is het collectiebeheersysteem van Athenaeumbibliotheek uitgebreid met het IIIF. Deze keuze is ingegeven door hun deelname aan eCodicesNL, een portaal voor middeleeuwse handschriften in Nederland-project. Door IIIF toe te passen kunnen beelden uit verschillende bronnen in één presentatieomgeving worden weergegeven. Je kunt zo virtuele collecties maken.

eCodicesNL – zoek en blader in middeleeuwse handschriften – Irene van Renswoude, senior onderzoeker, Huygens Instituut – KNAW, en Mariken Teeuwen, senior onderzoeker, Huygens Instituut – KNAW 

Het Huygens Instituut werkt aan een nationaal portaal voor gedigitaliseerde Middeleeuwse handschriften in Nederlandse collecties: eCodicesNL. Het Huygens Instituut heeft een prototype opgeleverd en vervolgens de handen ineengeslagen met de Koninklijke Bibliotheek om de digitalisering van meer middeleeuwse handschriften te realiseren. De metadata wordt zo gestructureerd dat de bezoeker kan zoeken, filteren en browsen. Steeds meer middeleeuwse handschriften kunnen zo in de virtuele leeszaal doorzocht en bekeken worden. De inzet van IIIF in eCodicesNL is een onmisbare stap om de collecties met elkaar te kunnen verbinden.

Storytelling met IIIF – Rein Debrulle, medewerker Expertise, meemoo, Vlaams instituut voor het archief

De Vlaamse Kunstcollectie ontwikkelde in samenwerking met vier Vlaamse musea enkele voorbeelden op het gebied van storytelling met IIIF. Rein Debrulle vertelt over het proces en laat enkele eindresultaten zien.

Afsluiting door Marg van der Burgh, programmamanager Verbonden digitaal erfgoed, en Annette Gaalman, netwerkcoördinator Implementatie bij het NDE 

16.45 uur: Borrel

Gerelateerde evenementen

Webinar: Zo implementeerde de UB Maastricht IIIF in Omeka S

Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…

Webinar

Dinsdag 26 november 2024

Online

13.00 - 14.00 uur

Bruikbaar