In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met OpenRefine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie. Datacleaner…
DE-BIAS-project: workshop nothing about us, without us
Het afgelopen jaar organiseerde Beeld & Geluid meerdere co-creatiesessies met de Surinaamse gemeenschap als onderdeel van het DE-BIAS project. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met materiaal uit deze sessies, krijg je inzicht in het openstellen van het archief, en leer je van de ervaringen en leerpunten uit de co-creatiesessies.
Het DE-BIAS project is opgezet om kwetsende taal op te sporen in de metadata van culturele erfgoedcollecties en alternatieve woorden toe te voegen. Beeld & Geluid is vanaf het begin betrokken bij DE-BIAS, omdat het ons als grootste media archief van Nederland aangaat dat archiefbeschrijvingen en metadata toegankelijk en bedachtzaam zijn voor een zo breed mogelijk publiek.
In DE-BIAS werken we samen met ondervertegenwoordigde gemeenschappen om belangrijke kennis te krijgen op het gebied van problematisch woordgebruik en stiltes in het archief. Tijdens co-creatie sessies keken we samen met Nederlands-Surinaamse deelnemers naar de beschrijvingen van audiovisueel materiaal. We speelden videofragmenten af, waarna de groep gezamenlijk emoties deelden, associeerden en een eigen beschrijving samenstelde. Hierna lieten we de bestaande archiefbeschrijving zien en gingen we in gesprek.
Onder leiding van Monique Groot, productmanager bij Beeld & Geluid, en Jos Flikweert, archivaris bij Beeld & Geluid, lopen deelnemers in deze on-site workshop hetzelfde proces door. De workshop is gericht op erfgoedprofessionals die inzicht willen krijgen in dit proces voor hun eigen werkpraktijk.
Gerelateerde evenementen
Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…
Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…