IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…
Bijeenkomst nationaal koepelcontract voor periodieken
De Koninklijke Bibliotheek en auteursrechtorganisaties LIRA en Pictoright hebben op 9 juli een nationale koepelovereenkomst voor periodieken getekend. Dit contract maakt het mogelijk dat erfgoedinstellingen vanaf 1 januari 2025 meer kranten en tijdschriften uit hun collectie online beschikbaar kunnen stellen. Wil je meer weten over deze overeenkomst? En hoe je tot het koepelcontract kan toetreden? Sluit dan aan bij deze bijeenkomst.
Voor wie
Erfgoedinstellingen (archieven, musea en (universiteits)bibliotheken) die kranten, tijdschriften, jaarboeken en andere seriematige publicaties in hun collectie zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze kennisbijeenkomst over het nationaal koepelcontract voor periodieken.
Programma
14.00 uur Inloop met koffie en thee
14.15 – 14.30 uur Inleiding (Jasper Faase, hoofd afdeling collectievorming)
14.30 – 15.00 uur Toelichting nationaal koepelcontract (Annemarie Beunen, juridisch adviseur auteursrecht)
15.00 – 15.30 uur Wat betekent dit voor uw organisatie? (Sophie, conservator digitale collecties)
15.30 – 16.00 uur Feestelijke afsluiting
Stuur je vragen in
Heb je al vragen? Stuur ze naar renee.schilling@kb.nl, dan kunnen ze worden meegenomen in de presentaties.
Toelichting nieuw nationaal koepelcontract voor periodieken
Op 9 juli 2024 hebben de KB en auteursrechtorganisaties LIRA en Pictoright een nationale koepelovereenkomst voor periodieken getekend. Dit contract maakt het mogelijk dat erfgoedinstellingen vanaf 1 januari 2025 meer kranten en tijdschriften uit hun collectie online beschikbaar kunnen stellen.
Achtergrond
Het koepelcontract is bestemd voor erfgoedinstellingen (archieven, musea en (universiteits)bibliotheken) die kranten, tijdschriften, jaarboeken en andere seriematige publicaties in hun collectie hebben. Wanneer deze periodieken minimaal tien jaar oud en niet meer in de handel (out-of-commerce) zijn, mogen ze online gezet worden. Dit geldt niet alleen voor gedigitaliseerd materiaal maar ook voor born-digital materiaal.
Deelnemen
Erfgoedinstellingen die tot het koepelcontract willen toetreden, kunnen vanaf nu aan de slag met de voorbereiding. Voordat de periodieken online gezet kunnen worden, moeten alle publicaties eerst geregistreerd worden bij het Europese out-of-commerce-register van het EUIPO. Zes maanden daarna mogen de geregistreerde periodieken dan online worden gezet. Tijdens deze zes maanden wachttijd én ook daarna kan een rechthebbende bezwaar maken, tot het moment dat diens auteursrecht is verlopen.
Heeft jouw erfgoedinstelling al periodieken online staan, dan is het verstandig om snel toe te treden. Dat moet uiterlijk binnen één jaar na 1 januari 2025 gebeuren en er geldt dan een uitzondering op de verplichte wachttijd: die geldt niet voor alles wat je al online had staan. Op zijn vroegst kan de koepelovereenkomst voor jou ingaan op 1 januari 2025.
Voor toetreding is het nodig om een toetredingsformulier en ook een bilateraal contract met de KB te ondertekenen. Dit bilaterale contract bevat onder meer informatie over hoe je publicaties bij het register aanmeldt en hoe de opt-out-procedure werkt.
Voor de eerstkomende tien jaar (vanaf 1 januari 2025) betaalt de KB voor alle erfgoedinstellingen de vergoeding die aan Lira en Pictoright voor de koepelovereenkomst is verschuldigd. Daarvan keren deze auteursrechtorganisaties vergoedingen uit aan tekst- en beeldmakers die bij hen zijn aangesloten en ook aan niet-aangeslotenen.
Gerelateerde evenementen
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…
Digitalisering is ook in de archeologie onmisbaar: waar kun je archeologische data(collecties) vinden en plaatsen? Hoe navigeer je door de systemen, websites en databases? En…