Oproep: voeg je erfgoeddatasets toe aan het Datasetregister
Nu de erfgoedhackathon HackaLOD door aangescherpte coronamaatregelen is uitgesteld naar 2022, heb je als erfgoedorganisatie een nieuwe kans om je datasets in te brengen. En daarmee heb je ook kans dat erfgoedhackers je datasets vinden en er nieuwe, creatieve applicaties mee gaan maken.
Dit is het Datasetregister
Het NDE Datasetregister geeft inzicht in de beschikbaarheid van datasets in het erfgoedveld en stimuleert daarmee het gebruik van deze datasets. Het Datasetregister bevat geen datasets. Die publiceren erfgoedinstellingen zelf via hun website of op een open data-platform waar de instelling gebruik van maakt. Wat je wél in het Datasetregister vindt zijn de details over en verwijzingen naar erfgoeddatasets.
Voor de HackaLOD-edities van voorgaande jaren werd er steeds een mooi overzicht samengesteld en gepubliceerd van datasets die als linked open data beschikbaar waren. Die aanpak is nu iets gewijzigd: we maken gebruik van het Datasetregister dat in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed wordt ontwikkeld.
Via dit register zijn datasets te vinden die erfgoedinstellingen zelf publiceren. De datasetbeschrijvingen worden geharvest en samengebracht in een openbare triplestore. Het doel van het Datasetregister is om de vindbaarheid van datasets (API’s en bestanden/dumps) te vergroten. Het Datasetregister zal in de toekomst als startpunt dienen voor het maken van diensten die erfgoedinformatie uit meerdere bronnen gebruikt.
De teller staat inmiddels op 169 linked datasets. We hopen op veel meer datasets uit te komen. Doe je mee?
Wil je een dataset aanleveren?
Heb jij een interessante linked dataset die al online beschikbaar is of die je ter beschikking zou willen stellen voor hergebruik, bijvoorbeeld voor de Hackalod 2022? Zorg dan dat er een datasetbeschrijving online staat. Idealiter produceert je collectiebeheersysteem dit, maar de datasetbeschrijving kun je ook handmatig maken via een formulier. De resulterende datasetbeschrijving in JSON/LD moet je daarna nog wel online beschikbaar maken (en aanmelden). Lukt dit niet via de website van je organisatie, gebruik dan Github (let wel op dat je dan het adres opgeeft van de Raw-versie).
Is je dataset al online beschikbaar én online beschreven, geef dan de URL van deze datasetbeschrijving op in het Datasetregister zodat je dataset vindbaar wordt.