Digitaal erfgoed betaalbaar bewaren: nieuw onderzoek naar toekomstbestendige oplossingen op komst

25 september 2024


O

Organisaties die digitaal erfgoed beheren, staan voor grote uitdagingen. De hoeveelheid data groeit zienderogen en de kosten van de duurzame opslag stijgen mee. De behoefte aan samenwerking op dit gebied klinkt steeds luider. Daarom start het Netwerk Digitaal Erfgoed een verkenning naar oplossingen om digitaal erfgoed duurzaam en betaalbaar toegankelijk te houden.


Oproep

Heeft jouw organisatie good practices voor het duurzaam, eenvoudig, snel en kosteneffectief opslaan van informatie? Of heb je ideeën over samenwerking binnen het werkveld om duurzame oplossingen mogelijk te maken? Laat het weten via ad.vanheijst@vhic.nl. We komen graag met je in contact!

Erfgoedorganisaties en provinciale platforms lopen tegen verschillende problemen aan bij het duurzaam opslaan van digitaal erfgoed. Ze hebben steeds meer IT-expertise nodig om digitaal erfgoed duurzaam te beheren. Toekomstbestendige opslag vraagt ook steeds meer investeringen in IT, software en deskundigheid. De snelle toename van data en stijgende kosten voor opslag vormen extra uitdagingen. Duurzaam beheer van digitaal erfgoed is een doorlopend proces dat het erfgoedveld mogelijk gezamenlijk kan aanpakken. De vraag is welke opties er zijn en welke scenario’s haalbaar blijken.

Drie onderzoekers gaan vanuit VHIC de praktische scenario’s in kaart brengen. Ze richten zich op provinciale platforms, middelgrote en kleinere musea, historische verenigingen en andere organisaties die niet onder de Archiefwet vallen en geen toegang hebben tot e-depotservices. Ze gaan hiervoor een vijftiental organisaties bezoeken. Het onderzoek zal eind dit jaar klaar zijn en de uitkomsten worden begin 2025 gedeeld.

Op de hoogte blijven?