In januari 2024 vond de eerste editie van het mini-symposium PLANT & INSECT plaats, als afsluiting van het haalbaarheidsonderzoek naar de ambities van het gelijknamige…
‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’
Metamorfoze, een groot digitaliseringsproject van de KB, organiseert het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Sprekers gaan in op het belang van het digitaal toegankelijk maken van bronnen.
2 miljoen scans
De afgelopen 10 jaar zijn onder de kapstok van Metamorfoze bijna 2 miljoen scans gemaakt van de grootste en belangrijkste archieven en collecties voor het Nederlandse slavernijverleden bij 9 erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Deze bronnen bieden een gedetailleerde blik in de geschiedenis. Ze geven niet alleen het oogpunt van de koloniale bestuurders weer, maar kunnen ook de perspectieven van de tot slaaf gemaakten in beeld brengen.
Sprekers van onder meer Rijksmuseum en Radboud Universiteit
Initiatiefnemer van het thema slavernij en slavenhandel bij Metamorfoze is Erik van der Doe. Naar aanleiding van zijn pensionering blikt hij tijdens deze middag terug op de projecten. Daarnaast spreken onder meer Eveline Sint Nicolaas (Rijksmuseum), Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en Coen van Galen (Radboud Universiteit).
Gerelateerde evenementen
Hoe kunnen digitale infrastructuren voor koloniale archieven bijdragen aan een beter begrip van historische en hedendaagse vraagstukken? Dit Engelstalige symposium brengt onderzoekers en praktijkdeskundigen samen…
Transformation Digital Art is het jaarlijkse internationale symposium van LI-MA, gericht op het waarborgen van de toekomst van digitale kunst. Nationale en internationale deelnemers uit…