Against Opacity: koloniale collecties toegankelijk maken

  • Vrijdag 3 november 2023

  • Wereldmuseum, Leiden

  • 12.30 - 17.00 uur


W

Wat zou je willen doen op een website waarmee je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? We zijn op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker. De ontwikkeling van een datahub, in het consortiumproject ‘Against Opacity’, is in volle gang, en dus ontstaan er nieuwe vragen. Je bent van harte uitgenodigd voor een workshop op vrijdag 3 november in Wereldmuseum Leiden.


Over de datahub

Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Wereldmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en RCE. Dit consortium ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden. Met dit doel ontwikkelt het Consortium de datahub; om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Voorafgaand

In een eerdere workshop, afgelopen september, gaf Gertjan Filarski, projectleider Datahub, een update en introductie over de datahub en Research Application. Vervolgens hebben we gekeken naar de visualisatie van de herkomstgegevens binnen de user interface van de Research Application. We onderzochten ook verschillende manieren om gebruikersinput te modereren, dachten na over worst case scenario’s en hoe deze om te zetten in ideeën met een positieve impact.

Komende workshop

In de komende workshop zullen we ons richten op een nieuwe reeks vragen en problemen die voortkomen uit de ontwikkeling van de datahub. Op dit moment wordt er progressie geboekt met de implementatie van UX/UI designs en faceted search; het samenbrengen van backend componenten met frontend functionaliteit; en het verwerken van data van het Wereldmuseum en Bronbeek.

Het team is verheugd om deze ontwikkelingen te delen en is benieuwd naar jullie input, mening en ideeën. Samen zullen we jouw vragen en gedachten over het ontwerp en de functionaliteiten van de app vertalen naar concrete suggesties. Deze uitkomsten helpen ons en informeren de beslissingen die in de nabije toekomst worden genomen.

Gertjan Filarski en Jauco Noordzij, workshop facilitator, leiden de workshop.

Voortgang

De research applicatie is beschikbaar op app.colonialcollections.nl/,en omvat:

  •  de catalogus van het Wereldmuseum
  • personeelsregisters van de Nederlandse (militaire) aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL)
  • de catalogus van objecten uit een koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Houd er rekening mee dat de applicatie nog in ontwikkeling is. We zijn van plan om nog veel gegevens op te schonen en nieuwe functies toe te voegen. De applicatie en de gegevens kunnen dagelijks veranderen en bugs zijn in deze fase mogelijk. In de komende maanden zijn we van plan om toe te voegen:

  • de catalogus van objecten uit het Museum Bronbeek
  • de catalogus van objecten uit een koloniale context die worden bewaard door het Rijksmuseum Amsterdam
  • de onderzoeksgids voor koloniale collecties die is opgesteld door het NIOD.

Programma en locatie

De workshop vindt plaats op vrijdag 3 november in de Gerbrandszaal in het Boerhaavegebouw (Steenstraat 1A, Leiden) vlak naast het Wereldmuseum.

  • Inloop: 12.30 uur
  • Aanvang: 13.00 uur
  • Borrel: 16.00 uur
  • Einde: 17.00 uur

Gerelateerde evenementen

WO2Netwerkdag

Save the date! De eerste WO2Netwerkdag heeft als thema ‘de Tweede Wereldoorlog in verhalen: vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek’. Welke (nieuwe) vormen, technieken en…

Kennisdag

Dinsdag 25 maart 2025

Beeld & Geluid, Hilversum

n.t.b.

Implementatie
Een Javaan wordt geinterviewd door een man. De opname wordt vastgelegd op een grammofoonplaat? Er is een grammofoon aanwezig met grammofoonplaten