Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
Schoon je erfgoeddata op voor een beter milieu
Doe mee met het webinar ‘Schoon je erfgoeddata op voor een beter milieu’ op 27 maart. Met dit event start de NDE-netwerkgroep Green IT een landelijke bewustzijnscampagne op het gebied van de milieu-impact van digitaal erfgoed. Als erfgoedorganisatie krijg je praktische tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maak het verschil voor onze planeet. Je hoeft je niet meer in te schrijven. Het webinar kun je volgen via us06web.zoom.us/j/84821653796.
Steeds meer erfgoedinstellingen zijn bewust bezig met het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Dit omvat niet alleen het hergebruik van tentoonstellingsmaterialen en het verduurzamen van het depot, maar ook de opslag van digitale erfgoedcollecties en het online gebruik hiervan. Maar hoe begin je?
Dit interactieve webinar geeft je handvatten om het digitale ecologische duurzaamheidsthema zowel op de agenda van je organisatie te zetten alsook in het beleid op te nemen. Verder krijg je praktische tips over maatregelen die je kunt nemen om de ecologische voetafdruk van het digitaal erfgoed te verkleinen.
Programma
15.00 uur: Introductie van de CO2-impact campagne digitaal erfgoed/ Tamara van Zwol, NDE
15.15 uur: Op weg naar een duurzaam Nationaal Archief / Lotte Wijsman, Sophia van Hoek en Jacqueline van der Mark, kernteam duurzaamheid NA
15.40 uur: Meten is weten? Effectiviteit en complexiteit van CO2-impact / Fredrik Ringholm, UvA
16.00 uur: Miniworkshops Green IT sessie 1
- Praktisch opschonen van erfgoeddata / Tamara van Zwol, NDE
- Klimaatbeleid op de kaart: hoe zet ik klimaatimpact op de agenda van mijn organisatie / Ad en Tineke van Heijst, VHIC
- Over e-waste en trash: schoon je digitaal archief op en recycle je apparatuur / Else Laura Rademaker, DEN
- Het gebruikersdilemma: de verwachtingen van de gebruiker van digitaal erfgoed versus klimaatbeperkende maatregelen? / Lotte Wijsman en Sophia van der Hoek, Nationaal Archief
16.25 uur: Miniworkshops Green IT sessie 2
- Praktisch opschonen van erfgoeddata / Tamara van Zwol, NDE
- Klimaatbeleid op de kaart: hoe zet ik klimaatimpact op de agenda van mijn organisatie / Ad en Tineke van Heijst, VHIC
- Over e-waste en trash: schoon je digitaal archief op en recycle je apparatuur / Else Laura Rademaker, DEN
- Het gebruikersdilemma: de verwachtingen van de gebruiker van digitaal erfgoed versus klimaatbeperkende maatregelen? / Lotte Wijsman en Sophia van Hoek, Nationaal Archief
16.50 uur: En, welke klimaatacties neem jij? / Tamara van Zwol, NDE
17.00 uur: Einde bijeenkomst
Start landelijke campagne
Dit webinar is een initiatief van de NDE-netwerkgroep Green IT. Het is tevens ook de aftrap van een landelijke bewustwordingscampagne om samen de CO2-impact van ons digitaal erfgoed aan te kunnen pakken.
Digital Cleanup Day
Het startpunt van de campagne is de wereldwijde Digital Cleanup op zaterdag 18 maart. Dit is een ‘opschoondag’ voor organisaties en particulieren, waarbij je alleen of met collega’s je digitale archieven opruimt: van mobiele telefoon tot inbox, van administratie tot foto’s.
Duurzame tips
Wil je met je digitaal erfgoedcollecties aan de slag: doe dan mee met het webinar op 27 maart! Ter inspiratie geven we vanaf 18 maart tot en met het webinar iedere dag een tip om duurzamer om te gaan met je digitale erfgoeddata.
Inschrijven
Je hoeft je niet meer in te schrijven. Je kunt het webinar volgen via us06web.zoom.us/j/84821653796.
Gerelateerde evenementen
Auteursrechten: een onmisbare zaak voor collectiebeheerders, marketeers en tentoonstellingsmakers. De Museumvereniging en Pictoright organiseren een online spreekuur over auteursrechten, het museumcontract en Extended Collective Licensing…
Hoe betrek je het publiek bij digitaal erfgoed? En wat valt het publiek op als ze naar digitaal erfgoed kijken? Kunstenaar Pavèl van Houten onderzocht…