Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid verhuisd naar RCE Kennisbank

1 februari 2023


D

De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid geeft kleine en grote erfgoedorganisaties handvatten om hun digitale collecties voor de lange termijn toegankelijk te houden. Deze tool is in een nieuw jasje gestoken en maakt voortaan deel uit van de Kennisbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).


Beeld: mdherren via pixabay; bewerking NDE

Dit is de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid

Een goed geformuleerd duurzaamheidsbeleid helpt bij het behoud van digitale erfgoedcollecties en de langetermijntoegang tot deze collecties. De tien aandachtsgebieden die hierbij aan bod komen, vind je in de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid. Zo kun je je beleid stap-voor-stap opbouwen op een manier die past bij je eigen organisatie én bij de digitale informatie die je beheert.

De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid is in 2021 ontwikkeld binnen het NDE en wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tot 1 februari 2023 was de wegwijzer te vinden op een eigen website, maar wie er nu naar zoekt komt uit bij de RCE Kennisbank. Deze kennisbank is het startpunt voor alle kennis die de RCE naar buiten brengt.

Groter bereik

‘We verwachten dat de wegwijzer op deze nieuwe plek nog beter ontdekt wordt en daarmee een groter bereik krijgt,’ zegt RCE-webmaster Dick van Mersbergen. ‘De wegwijzer is bij het thema “digitale duurzaamheid” ondergebracht, maar is ook onder zijn volledige naam terug te vinden. Op die manier kunnen de zoekmachines de wegwijzer nog steeds makkelijk vinden.’

Wegwijzer verrijken

‘In de toekomst kunnen we in de kennisbank ook gerelateerde informatie linken aan de wegwijzer,’ vult Marije Westerveen, senior datamanager bij RCE en voorzitter van de NDE-werkgroep Houdbaar, aan. ‘Zo kunnen we de wegwijzer steeds verrijken.’

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws