Nomineren voor BitList 2021 is gestart

25 juni 2021


O

p 4 november, tijdens de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid, publiceert de Digital Preservation Coalition (DPC) een nieuwe versie van de BitList: de lijst van ‘bedreigde digitale soorten’. Namens DPC roepen we je op om je bijdrage te leveren vóór 2 augustus.


BitList of Digitally Endangered Species

De BitList of Digitally Endangered Species benoemt belangrijke digitale content die een groot risico loopt om verloren te gaan of al zo goed als verloren is. Het gaat dan niet alleen om historische informatie op oudere dragers als USB-sticks, dvd’s, SD-kaarten en oude diensten als Videotex en Minitel, maar ook om foto’s en video’s op sociale media, bestanden op netwerkschijven en informatie als apps, games of websites die met Flash draaien.

Voor dit soort materialen geldt vaak dat er geen partij is die verantwoordelijk is of verantwoordelijkheid neemt voor het langetermijnbeheer hiervan. Bovendien brengt het beheer ervan technische uitdagingen met zich mee.

Waarom deze lijst?

De Digital Preservation Coalition wil met de BitList aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van digitale informatie en het belang om dit materiaal voor de toekomst te bewaren. Maar zij wil daarbij ook laten zien welke tools en diensten/tools er al zijn om digitale soorten voor uitsterven te behoeden.


‘Every agency or manager depending on digital resources needs to take digital preservation challenge seriously. The BitList gives the global digital preservation community a chance to communicate that challenge from practical experience’

William Kilbride, Executive Director van DPC


Nomineren

Nomineer nu digitaal materiaal dat volgens jou internationale aandacht én een plek op de BitList verdient. Dat kan nog tot 2 augustus via de BitList-pagina van de DPC. Of bekijk de huidige BitList.

Gerelateerd nieuws