Nog floppy’s met mediakunst in de la? Bij LIMA kun je de inhoud ervan veiligstellen

11 mei 2022


S

Sinds 2021 kunnen erfgoedorganisaties met hun floppy’s en andere fysieke dragers naar het HomeComputerMuseum om digitaal erfgoed veilig te stellen. Voor mediakunstenaars en culturele organisaties is er nu een speciaal adres: LIMA, hét platform in Nederland voor digitale kunst. Zij helpen om mediakunst op oude discs, floppy’s of banden te bewaren voor de toekomst.


Beeld: Brent Dalling via Unsplash

Bedreigd digitaal erfgoed

Bijna alle Nederlandse erfgoedinstellingen beschikken over cd’s, cd-roms, dvd’s en floppy’s met daarop belangrijk cultureel erfgoed. Toch dreigt bij ongeveer 40% van deze erfgoedinstellingen dit materiaal verloren te gaan door veroudering. Dit blijkt uit onderzoek van het Netwerk Digitaal Erfgoed: Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers. Hoog tijd dus dat er actie wordt ondernomen om het verlies van belangrijk digitaal erfgoed een halt toe te roepen.

Voor mediakunstenaars die al begin jaren negentig digitaal werk maakten is het herkenbaar: in hun archieven liggen cd-roms en Amiga-floppy’s waarop hun werk is opgeslagen. Vaak hebben ze geen computers meer om die verouderde digitale informatiedragers te kunnen uitlezen. Waar kunnen ze dan terecht?

Om hierop in te spelen heeft LIMA, met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed, in haar kantoor een reeks computers met de benodigde software geïnstalleerd. Hiermee kunnen kunstenaars en culturele organisaties hun discs, floppy’s of banden met digitale kunst kosteloos bekijken en eventueel overzetten op moderne apparaten.

Geïnteresseerden kunnen een timeslot reserveren om van deze dienst gebruik te maken. Stuur een mail naar info@li-ma.nl.

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws