Muziekweb, dé muziekbibliotheek van Nederland, ondertekent manifest

5 maart 2020


O

Ook Muziekweb heeft het NDE-manifest ondertekend. Hiermee onderschrijft dé muziekbibliotheek van Nederland de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed: digitaal erfgoed samen optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken.


Foto van het team van Muziekweb met het ondertekende NDE-manifest en een feestelijke taart

Van CDR naar Muziekweb

Muziekweb heeft als Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) sinds 1961 een collectie opgebouwd van 600.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziek-dvd’s. De website is een bron van informatie over muziek die de afgelopen vijftig jaar in Nederland  is uitgebracht, en een ideale plek om meer muziek te leren kennen. De missie van Muziekweb is kennismaking met muziek en verbreding van smaak. Onderdeel daarvan is ook om een betrouwbare en neutrale gids en informatiebron te zijn in het drukke muzieklandschap.

Nederlands muzikaal erfgoed

Muziekweb bedenkt en ontwikkelt nieuwe manieren om het publiek kennis te laten maken met muziek. Ook zoekt Muziekweb continu naar nieuwe samenwerkingspartners. Naast bibliotheken zijn dit andere cultuur-, erfgoed- en kennisinstellingen. Met universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn nu de eerste samenwerkingen gestart. De enorme, gedigitaliseerde, muziekcollectie is hiermee een aantrekkelijke bron voor (‘big’) data voor wetenschappelijk onderzoek.

Muziekweb is met deze ontwikkeling ook steeds meer de plek waar Nederlands muzikaal erfgoed te vinden is. Niet als een gesloten archief, maar als een publiek toegankelijke instelling, onafhankelijk en betrouwbaar. Sinds eind 2019 is de metadata van Muziekweb ook als linked (open) data beschikbaar. Hiermee is Muziekweb voorbereid op de toekomst, en wil Muziekweb waar mogelijk met linked open data de eigen database verder verrijken. Daarnaast streeft Muziekweb ernaar een selectie van de metadata te kunnen delen in het termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Het manifest

Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen hierin samen optrekken. Staat jouw organisatie hier ook achter of zien wie het manifest al onderschreven hebben? Laat het weten per info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Op de hoogte blijven?