IM Frans Neggers

9 januari 2024


A

Aan het begin van dit nieuwe jaar bereikte ons het treurige nieuws dat Frans Neggers is overleden. Frans, digitaal archivaris van het Nieuw Instituut sinds 1999, was in het Netwerk Digitaal Erfgoed een groot pleitbezorger van het belang van duurzame toegang tot digitaal erfgoed.


portretfoto Frans neggers

Frans Neggers

Door: Robert Gillesse, digitaal archivaris IISG

Met name Frans’ tomeloze inzet voor de cursus Leren Preserveren, sinds 2017, is erg belangrijk geweest. Een hele generatie van erfgoedmedewerkers is mede door hem opgeleid om de duurzame bewaring van digitaal erfgoed professioneel en goed onderbouwd te kunnen implementeren. Sinds enige maanden was Frans lid van de NDE-werkgroep Houdbaar namens het Nieuwe Instituut.

Naast een echte professional was Frans ook een plezierig mens om mee samen te werken: enthousiasmerend, gedreven, serieus en eigenzinnig. Frans was al een tijdje ziek maar leek sinds eind vorig jaar weer aan de beterende hand. Hij had nog zoveel plannen, ook voor na zijn pensioen. Helaas heeft dat niet mogen zijn. We zullen hem binnen het netwerk gaan missen en wensen zijn naasten en collega’s veel sterkte.

Herinneringen aan Frans Neggers

Een kritische vakman

Als ik aan Frans denk, denk ik aan de jaren waarin we heel nauw samengewerkt hebben en samen aan iets gebouwd hebben. Dat ‘iets’ heet Leren Preserveren en staat voor het trainen van een grote groep nieuwe digitale duurzaamheidsexperts. Maar het staat voor veel meer, voor het samenwerken met een ongelooflijk fijn mens. Ik herinner mij de vele gesprekken en de cursussen die we samen gaven. Op reis naar Venlo, Zwolle, Arnhem, Amersfoort, Oxford, Den Bosch. Gesprekken over ons vak en over het leven.

Leren Preserveren is ook een beetje leren leven. Kritisch, niet vanzelfsprekend en vol levenslust en plezier. Ik herinner mij die keer, tijdens de pandemie, waarop Frans zei: nu ben ik wel klaar met online vergaderen. Hij stapte op zijn fiets en reed naar Voorburg om daar met ons wandelend te overleggen, alle obstakels even te vergeten en te genieten van het leven.

Ik herinner mij Frans als een kritische vakman. Ik zal het plezier dat hij uitstraalde missen, de aandacht die hij voor ons had en ook wel een beetje de eigenwijsheid van Frans. Het is mede die eigenwijsheid die ervoor gezorgd heeft dat er zo veel kennis over ons vakgebied verspreid is. Dat er veel experts rondlopen die met trots mogen zeggen dat ze door Frans opgeleid zijn.

Ik ga je missen Frans, jouw collega’s gaan je missen. Dank je wel voor alles wat je ons hebt gegeven. Dank je wel voor de samenwerking  met jou.

Marcel Ras, Manager Netwerk Research Data Support bij Vrije Universiteit Amsterdam, voormalig domeinmanager NDE Houdbaar

Humor en een eigen opvatting

Bedachtzaam, attent, met humor en een eigen opvatting, zo heb ik Frans leren kennen in het kader van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD), later NDE Houdbaar. In onze uitermate gezellige projectleidersoverleggen was zijn soms droge commentaar een welkome bijdrage. Hij stond aan de wieg van de Digitale Leeromgeving. En zette met volharding en energie de cursus Leren Preserveren op. Als coach introduceerde hij bij vele praktijkmensen de grondbeginselen van digitale duurzaamheid. Zijn kwaliteiten kwamen steeds meer uit de verf. Frans was trots op dit resultaat én helemaal toen hij met de cursus tot de finalisten van de DPC Awards 2018 behoorde. Dat was naast landelijke ook internationale waardering.

Frans was een gezellig en goed mens die veel te vroeg is heengegaan. We zullen hem missen.

Barbara Sierman, consultant digital preservation.nl, oud-manager digital preservation Koninklijke Bibliotheek

Inspirerende doorzetter

Dank aan Marcel en Barvara voor hun mooie woorden. Ik denk dat ik een van de ‘ons’ was, waar Frans in Marcels verhaal naartoe fietste. Vorig jaar had ik een studiedag met mijn team digitale preservering bij het Nieuwe Instituut. Ik had Frans gevraagd ons er kort rond te leiden. Omdat hij veel over het e-depot kon vertellen, maar ook om even bij te kunnen praten. Al snel buiten adem, maar vol enthousiasme liet hij ons het depot zien, en spraken we over onze e-depots. En passant inspireerde Frans ons door een digitale werkomgeving te demonstreren. Voor mij zal Frans altijd deze enthousiaste, behulpzame en inspirerende doorzetter blijven.

Remco van Veenendaal, preservation officer Nationaal Archief

Op de hoogte blijven?