Game on voor Nederlands-Engelse Studiegroep Bits and Bots: winnaar van een Digital Preservation Award

18 september 2024


T

Tijdens iPRES, de internationale conferentie voor professionals in digitale bewaring, zijn op 16 september de Digital Preservation Awards 2024 uitgereikt. De kersverse Nederlands-Engelse studiegroep Bits and Bots, die programmeren leuk maakt, viel ook in de prijzen.


Francesca Mackenzie, Lotte Wijsman en Susanne van den Eijkel ontvangen een Digital Preservation Award in de categorie Teaching and Communications

Dit zijn de Digital Preservation Awards

De Digital Preservation Awards zijn ingesteld door de Digital Preservation Coalition. Ze vieren de prestaties van mensen en organisaties die op een vernieuwende manier bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze digitale collecties.

De categorie ‘Teaching and Communications’ van de Digital Preservation Awards wordt gesponsord door Beeld & Geluid, het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis namens het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Volgens juryvoorzitter Roxana Maurer waren alle genomineerde initiatieven dit jaar van mensen die ‘echt gepassioneerd zijn en zich enorm hebben ingezet voor het werk dat we als gemeenschap doen’. Bits and Bots past perfect in dat rijtje. De studiegroep brengt enthousiaste professionals uit digitale archivering, bibliotheken en archieven samen met één doel: digitale vaardigheden leren zonder dat je een programmeur hoeft te zijn.

‘Het is een ongelooflijke eer dat ons werk erkend is met de award in de categorie “Teaching and Communications”,’ vertelt Susanne van den Eijkel (Nationaal Archief). Zij startte Bits and Bots samen met haar naaste collega Lotte Wijsman en Francesca Mackenzie van de National Archives. ‘De studiegroep begon met het idee om digitale vaardigheden aan te leren, maar is uitgegroeid tot iets groters. Met en voor elkaar ontwikkelen we games over digitale archivering. Hierdoor leert de studiegroep niet alleen nieuwe vaardigheden, maar kunnen we ook games delen met anderen uit het werkveld die daarvan kunnen leren.’

Alle prijswinnaars van de Digital Preservation Awards vind je op dpconline.org.

Op de hoogte blijven?