Even voorstellen: digitaal-erfgoed-coach Bibi Bodegom

19 september 2022


E

Elke provincie heeft sinds 2019 een digitaal-erfgoed-coach bij wie erfgoedinstellingen terecht kunnen met hun vragen over het duurzaam toegankelijk maken van digitaal erfgoed. Groningen heeft er zelfs twee. Naast Mireille de Jong is nu ook Bibi Bodegom als coach begonnen.


Foto van Bibi Bodegem

Bibi Bodegom studeerde onder andere kunstgeschiedenis, deed een jaartje Russisch en volgde een opleiding Leiderschap in Cultuur. Haar eerste werkgever was C-it, Collections Information Technology, waar ze projecten aanstuurde op het gebied van (bulk)invoer-, scanning- en fotografietrajecten. Daarna werkte ze tien jaar als consulent e-culture voor Erfgoed Gelderland. Sinds 2014 is ze zelfstandig museumadviseur en projectleider in de cultuursector.

Collectieregistratie en -digitalisering

Als digitaal-erfgoed-coach is Bibi gestationeerd bij Erfgoedpartners en adviseert ze Groningse erfgoedorganisaties op het gebied van collectieregistratie en -digitalisering. Daarnaast coördineert ze een migratieproject naar Axiell Collections 5, samen met veertien projectpartners. Ook heeft ze het Meerjarenprogramma Innovatie Musea van de provincie Groningen onder haar hoede.

Samenwerken met collega-coaches

Als digitaal-erfgoed-coach vindt ze het fijn om samen te werken met haar provinciale collega’s. ‘We houden elkaar op de hoogte van waar we mee bezig zijn en wellicht kunnen we zelfs bijdragen aan elkaars projecten. Natuurlijk leren we ook van elkaar.’

Museumcollecties online zichtbaar

In haar werk als coach heeft Bibi een belangrijke drijfveer: ‘Het zou geweldig zijn als meer Groningse museumcollecties online zichtbaar worden voor het publiek! Tevens zouden die collecties herbruikbaar moeten zijn voor andere partijen die mooie verhalen willen vertellen. De projecten waar we vanuit Erfgoedpartners en het Meerjarenprogramma Innovatie Musea mee bezig zijn, sluiten hier ook goed op aan.’

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws