Met platform Tag The Picture fotocollectie Indonesië straks toegankelijk voor iedereen

24 november 2022


H

Het Tropenmuseum heeft vandaag het digitale platform Tag The Picture officieel gelanceerd. Met deze tool kunnen vrijwilligers de omvangrijke Indonesische fotocollectie van het museum beter doorzoekbaar maken. Zo wordt de collectie toegankelijk voor iedereen.

 


Fietstaxi’s, auto’s en een tram op het kruispunt voor het kantoor van de Internationale Crediet- en Handelsvereeniging ‘Rotterdam’. Surabaya, tussen 1953 en 1960. Foto: Collectie NMVW

Fotocollectie

De foto’s uit Indonesië zijn onderdeel van de collectie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, samen onderdeel van Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Op het platform worden ook 50.000 foto’s van Museum Bronbeek toegevoegd. De foto’s komen uit de periode 1850 tot nu, grotendeels uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Hoewel een deel al online staat, is het nog niet makkelijk om gericht te zoeken. De fotobestanden hebben nog weinig omschrijvingen en trefwoorden.

Op het platform Tag The Picture wordt een algoritme getraind. Dit gebeurt met de hulp van vrijwilligers die verschillende groepen foto’s taggen, oftewel van een trefwoord voorzien. Daardoor kan het algoritme straks de historische foto’s indelen in bijvoorbeeld landschappen en portretten. Maar ook de verschillende onderwerpen die op een foto zijn afgebeeld – zoals mensen, dieren, voertuigen en gebruiksvoorwerpen – herkennen. Hoe meer het algoritme wordt getraind, hoe beter het werkt.

Controle van het algoritme

Iedere foto wordt aan minimaal twee vrijwilligers voorgelegd. Wanneer zij het niet eens zijn, wordt een derde vrijwilliger gevraagd tags toe te kennen. Zodra het algoritme goed getraind is, kan het zelf tags aan foto’s verbinden. Het platform wordt tevens gebruikt in deze stap om het algoritme te kunnen controleren.

Ook andere fotocollecties

Het Tropenmuseum wil het platform ook in gaan zetten om andere fotocollecties te kunnen annoteren. Dat maakt het mogelijk om met behulp van beeldherkenning verbanden over collecties heen te leggen, bijvoorbeeld van onderwerpen die door veel verschillende fotografen zijn vastgelegd. Zo kan de informatie die bij deze afbeeldingen hoort nog verder verrijkt worden.

Open source

Tag The Picture is open source ontwikkeld in samenwerking met  Melvin Wevers, assistant professor Urban History and Digital Methods aan de Universiteit Amsterdam, Daily Creations en Zooma. Het platform is op dit moment Nederlandstalig. Tag The Picture is vanaf het voorjaar van 2023 ook beschikbaar in het Engels.

Op de hoogte blijven?