Met deze wegwijzer zet je het certificeringstraject voor een digitaal archief op

19 maart 2021


W

Wil je als organisatie inzichtelijk maken dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van je digitaal archief gewaarborgd zijn? Zet dan in op certificering. De Wegwijzer Certificering, ontwikkeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, biedt praktische ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van zo’n traject. Deze tool wordt op 25 maart gelanceerd.


Beeld: mohamed_hassan via pixabay

Bewijs van betrouwbaarheid

Subsidiegevers en financiers, dataproducenten en depotgevers, consumenten en andere gebruikers – allemaal moeten ze erop kunnen vertrouwen dat organisaties de digitale collecties die zij onder hun hoede hebben, voor de lange termijn veiligstellen en toegankelijk houden. Door het behalen van certificering voor je digitaal archief lever je het bewijs van betrouwbaarheid.

De Wegwijzer Certificering geeft behalve een plan van aanpak en een overzicht van beschikbare hulpmiddelen, ook voorbeelden en handige tips. De focus ligt hierbij op CoreTrustSeal-certificering, wereldwijd de meestgebruikte standaard voor betrouwbare digitale archieven. Vertalingen van CoreTrustSeal-documentatie zijn dan ook in de wegwijzer opgenomen.

De Wegwijzer Certificering is ontwikkeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed en wordt beheerd door Data Archiving and Networked Services (DANS). DANS is als organisatie nauw betrokken bij de ontwikkeling van wereldwijde standaarden voor certificering van digitale archieven.

Verschillende doelgroepen

De Wegwijzer Certificering richt zich op erfgoedinstellingen in diverse fases van het certificeringstraject. Startende instellingen krijgen handvatten voor het opzetten van het traject, andere worden juist ondersteund bij de uitvoering ervan. Aan de hand van de wegwijzer kunnen ze hun werkzaamheden op het gebied van digitale duurzaamheid verder professionaliseren.

Best practices

De wegwijzer deelt best practices van Nederlandse instellingen die het certificeringstraject al met succes hebben doorlopen. Ook wordt verwezen naar de CoreTrustSeal-website waar je wereldwijd goedgekeurde certificeringsaanvragen vindt. Met al deze informatie krijg je die kennis gepresenteerd die je graag voorafgaand aan het certificeringstraject zou willen weten.

Op de hoogte blijven?