Houd je je bezig met digitaal erfgoed? Check je work skills met deze kenniskaarten

15 februari 2023


B

Benieuwd welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om digitaal erfgoed te bewaren, te beheren en toegankelijk te maken voor je publiek? Deze kenniskaarten zetten de benodigde work skills op een rij.


Beeld: 3rdtimeluckystudio via 123rf

De basis

Voor de NDE-kenniskaarten is gebruikgemaakt van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, het lifelong learning-programma dat trainingsbureau Injoin ontwikkelt voor KVAN en KIA, en het competency framework van de Digital Preservation Coalition. De kaarten zijn opgesteld door Injoin in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Een leven lang leren houdt in dat je je als professional permanent ontwikkelt, op nieuwe en toekomstige ontwikkelingen. Wie bij wil blijven in zijn vakgebied, doet als professional dan ook steeds nieuwe kennis en vaardigheden op. Vanuit die gedachte heeft archiefvereniging KVAN samen met het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) een lifelong learning-programma opgezet.

In dat kader zijn er kenniskaarten ontwikkeld die inzicht geven in de work skills waarover archiefprofessionals moeten beschikken om hun functie goed uit te oefenen. Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed vullen we deze reeks aan met een eigen serie kenniskaarten over digitaal erfgoed, voor erfgoedprofessionals vanuit het brede netwerk.

Dus werk je in een museum, archief of andere erfgoedorganisatie en houd je je bezig met digitaal erfgoed? Raadpleeg dan de kenniskaarten die zijn ingedeeld volgens de drie werkterreinen van het Netwerk Digitaal Erfgoed, namelijk Zichtbaar, Bruikbaar en Houdbaar. De vakinhoudelijke kennis en vaardigheden variëren van beleid opstellen voor de vindbaarheid van de eigen erfgoedinformatie, duurzame toegankelijkheid van een informatieobject tot aan klantkunde en klantinzicht.

Op de hoogte blijven?