Beeld en Geluid verkrijgt CoreTrustSeal

11 januari 2021


O

Op 18 december 2020 kreeg het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor de komende drie jaar het CoreTrustSeal (CTS) toegekend. Dit internationaal erkende certificaat betekent dat het archief van Beeld en Geluid een betrouwbaar en duurzame bewaarplaats voor digitale materialen is.


104 instelingen

Wereldwijd hebben 104 archieven en data-centra het CTS-keurmerk. In Nederland beschikken naast Beeld en Geluid ook bijvoorbeeld DANS, het IISG, het Regionaal Archief Zutphen en het Nationaal Archief over dit certificaat.

Wereldwijd keurmerk

Het keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen Data Seal of Approval (DSA) en WDS (World Data System of the International Science Council). De certificatie-eisen zijn opgenomen in een universele catalogus die de belangrijkste kenmerken van betrouwbare dataopslagplaatsen definieert. Een gecertificeerd digitaal archief of ‘repository’ dient te voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van digitaal objectmanagement, rechtenmanagement, systemen, beveiliging, deskundigheid van de medewerkers, vertrouwelijkheid van de data, toegang en zoeken en digitale duurzaamheid. Een instelling laat met dit keurmerk zien dat het een betrouwbare partner is als het gaat om de bewaring van digitale collecties.

Op de hoogte blijven?