4 tips om als erfgoedorganisatie je digitale voetafdruk te verminderen

13 maart 2023


O

Op 27 maart organiseert de NDE-netwerkgroep Green IT het webinar ‘Schoon je erfgoeddata op voor een beter milieu’. Je krijgt dan praktische adviezen om de digitale voetafdruk van je erfgoedorganisatie te verkleinen. Ad en Tineke van Heijst van VHIC geven een mini-workshop en delen alvast een paar tips.


Beeld: valentyn640 via 123rf

1.

Als je nieuwe software en/of hardware aanschaft, is het belangrijk om de mileubelasting mee te nemen in je overwegingen. Vraag aan je leverancier of hij nadenkt over zaken als hergebruik van materialen. En informeer bij je webprovider of hij gebruikmaakt van groene energie.

2.

Maak van klimaatbewustzijn een businesscase die aantoont wat de besparingen opleveren. Investeringen in groene technologie zijn te berekenen, evenals de afschrijvingstermijnen. Dit is vergelijkbaar met het investeren in zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp voor thuis, waarbij je weet wanneer het is afgeschreven en de financiële winst begint na de afschrijvingstermijn. De ecologische winst is echter direct helder.

 

Op 18 maart is het #DigitalCleanupDay

Volg een week lang onze tips om de digitale voetafdruk van jezelf of je organisatie te verminderen.

Doe mee aan deze challenge

3.

Houd de internationale ontwikkelingen in de gaten via Preservation Watch op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). Nieuwe analoge opslagtechnieken, zoals glas- en DNA-opslag, bieden op termijn enorme opslagcapaciteit met weinig onderhoudskosten.

4.

Maak een gedegen digitaliseringsplan. Heroverweeg je selectiecriteria en zorg ervoor dat je afscheid neemt van alles wat niet tot je collectie behoort, inclusief ROT-data (redundant, obsolete en trivial). Wees kieskeurig in wat je bewaart. Kijk waar dubbelen zitten in collecties. En maak niet alle collecties digitaal toegankelijk, maar alleen de belangrijkste delen daaruit en werk verder op aanvraag.

Webinar 'Schoon je erfgoeddata op voor een beter milieu'

Als erfgoedorganisatie krijg je op 27 maart praktische tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maak het verschil voor onze planeet.

Meld je gratis aan voor dit webinar

Op de hoogte blijven?