Internationale vergelijking Voorkeursformaten bij archivering

  • Woensdag 16 november 2022

  • Online

  • 15.00 - 16.30 uur


I

In deze sessie, georganiseerd door OPF, wordt op internationaal niveau gekeken naar aanbevolen bestandsformaten. Marjolein Steeman (Beeld & Geluid) en Sam Alloing (KB) vertellen hoe de NDE-tool Wegwijzer Voorkeursformaten hierbij kan helpen.


Afbeelding: Jørgen Stamp for Digitalbevaring.dk

OPF heeft een nieuwe belangengroep gelanceerd voor discussies en samenwerking over bestandsformaten. Het eerste resultaat is een internationale vergelijking van aanbevolen bestandsformaten bij het aanbieden van data bij archieven, bibliotheken en wetenschappelijke depots.

Asbjørn Skødt van het Deens Nationaal Archief zal de nieuwe expertisegroep en het onderzoek presenteren. Verder heeft de groep de nieuwe tool van het Netwerk Digitaal Erfgoed voor de beoordeling van bestandsformaten besproken.  Marjolein Steeman van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Sam Alloing van de Koninklijke Bibliotheek zijn uitgenodigd om deze Wegwijzer Voorkeursformaten te presenteren. Zij laten zien hoe deze wegwijzer kan worden gebruikt om de levensvatbaarheid van bestandsformaten voor digitale bewaring te beoordelen.

Presentatoren

Marjolein Steeman (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Sam Alloing (Koninklijke Bibliotheek) en Asbjørn Skødt (Deens Nationaal Archief).

Meer informatie en inschrijven