Dit dataprofiel maakt museale collecties toegankelijk voor het publiek

5 december 2024


C

Collectieregistratie staat niet meer alleen in het teken van beheer, maar ook van het delen van collecties met een breed publiek. Het nieuwe ‘Dataprofiel Collectieinformatie voor het publiek’ helpt musea in Nederland en België om objecten publieksvriendelijk te registreren, zonder de basis uit het oog te verliezen. Het is het eerste gezamenlijke product van de datacleaners van de Nederlandse datawerkplaatsen.


Portret van een onbekende man achter een typemachine
anoniem, ca. 1920 – ca. 1940. Collectie Rijksmuseum

Behoefte aan publieksvriendelijkere collectieregistratie

Begin dit jaar gingen de eerste datacleaners van de Nederlandse datawerkplaatsen aan de slag om erfgoedorganisaties te helpen bij het opschonen van hun data. Al snel ontdekten ze dat het publieksvriendelijk registreren van collecties meer aandacht verdient. Zo ontstond het plan voor een ‘Dataprofiel Collectieinformatie voor het publiek’.

Van beheer naar publiek

Dat de datacleaners dit signaleerden is niet verwonderlijk. Van oudsher was museale collectieregistratie vooral intern gericht: wat hebben we in huis, hoe hebben we het gekregen en waar kunnen we het vinden? Die focus op beheer was logisch – het ging immers om dagelijkse werkzaamheden in het museum. Nu collecties online komen, verandert dit. Het publiek heeft andere behoeften dan museummedewerkers en zoekt vooral naar context en verhalen bij objecten.

Praktische handleiding

Het nieuwe dataprofiel biedt musea concrete handvatten om objecten publieksgericht te registreren zonder de beheergegevens uit het oog te verliezen. Het profiel is onderdeel van het Invulboek Objecten, het handboek met beschrijvingsregels voor het documenteren van erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem.

Brede samenwerking

Vier datacleaners van de Nederlandse datawerkplaatsen ontwikkelden dit profiel vanuit hun praktijkervaring: Nynke Kuipers, Vivian van Slooten, Iris Dracht en Nine Claassen. Ook erfgoedprofessionals Shannon van Muijden en Gerdie Borghuis leverden belangrijke bijdragen. Door samenwerking met de Vlaamse organisatie meemoo is het een Nederlands-Belgisch project geworden. Het profiel richt zich nu op museale collecties, maar vergelijkbare profielen voor bijvoorbeeld archieven volgen.

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws