Termen verbinden: Termennetwerk- en thesauridag

  • Dinsdag 21 november 2023

  • Het Centraal Ketelhuis, Amersfoort

  • 13.00 - 17.00 uur


W

Wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom het Termennetwerk? Welke inzichten heeft de in het netwerk uitgezette vragenlijst over het Termennetwerk opgeleverd en hoe vindt de afstemming met thesauri plaats? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze middag, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


Het belang van gedeelde termen om erfgoed met elkaar te verbinden kan niet worden onderschat. Gelukkig gaan steeds meer erfgoedorganisaties ermee aan de slag in hun collectieregistratie. Bovendien groeit het aanbod van thesauri en termenlijsten, waardoor verschillende collecties eenvoudiger vindbaar worden gemaakt en beter naar elkaar kunnen verwijzen

Het is van essentieel belang dat zowel gebruikers van termen als beheerders van termenlijsten elkaar kunnen blijven vinden. Op deze manier kan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), als beheerder van het Termennetwerk, samen met het erfgoedveld streven naar een naadloos gebruik van gedeelde termen en een betere onderlinge afstemming van deze netwerkdienst. Daarom organiseert de RCE een middag over het Termennetwerk en thesauri.

Tijdens deze middag geeft de RCE een update over het Termennetwerk, de uitkomsten van de vragenlijst die onlangs in het netwerk is gedeeld en de manier waarop thesauri in het Termennetwerk onderling naar elkaar verwijzen. Daarna gaan de deelnemers in gesprek over de doorontwikkeling van het Termennetwerk (wat mis je nog?) en over het gebruik en het beheer van thesauri binnen het erfgoedveld (zijn er best practices; hoe stemmen we thesauri op elkaar af?). De middag eindigt met een borrel.

Voor wie

De middag is bedoeld voor iedereen die werkt met gedeelde termen (of ermee aan de slag wil gaan) en voor iedereen die zich bezighoudt met het beheren, maken of coördineren van thesauri of andere termenlijsten voor het erfgoedveld. Ben je hier niet dagelijks mee bezig maar wel geïnteresseerd? Ook dan ben je van harte welkom!

Voorlopig programma

13.00 – 13.30 uur: Inloop

13.30 – 14.30 uur: Termennetwerk: introductie, stand van zaken, resultaten vragenlijst & verbonden termen

14.30 – 15.00 uur: Pauze

15.00 – 15.45 uur: Parallelsessies:

  1.  Nieuwe functies voor het Termennetwerk?
  2. Thesauri: best-practices en afstemming

15.45 – 16.00 uur: Terugkoppeling van de parallelsessies

16.00 uur: Borrel

 

Heb je nog vragen? Mail naar thesauri@cultureelerfgoed.nl.

 

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze bijeenkomst.