Terugkijken: HackaLOD Online over geocomponenten

22 januari 2021


V

eel datasets bevatten geocomponenten – van informatie over steden, regio’s tot wateren en adressen. Wat kun je daarmee? Op 8 januari 2021 verkenden erfgoedhackers tijdens HackaLOD Online een drietal ontwikkelingen. Bekijk de presentaties van Thomas Vermaut, Rombert Stapel en Joop Vanderheiden.


HisGIS

HisGIS staat voor Historisch Geografisch Informatiesysteem. De ‘fundering’ bestaat uit het gedigitaliseerde, oudste kadaster uit de Franse tijd, Kadaster NL. Dit is te beschouwen als de eerste systematische en complete inventarisatie van bodem, bezit en kapitaal over drie miljoen percelen in Nederland. Op deze ‘fundering’ sluiten chronologische en thematische kaartlagen aan, waarmee het veel mogelijkheden biedt voor nieuwe technische toepassingen.

Download de HisGis-presentatie van Thomas Vermaut (Humanities Cluster, KNAW)

World Historical Gazetteer

De World Historical Gazetteer indexeert data over plaatsen uit historische bronnen. De data is afkomstig van onderzoeksprojecten en mensen die het verleden vanuit vele disciplinaire perspectieven bestuderen. Op basis van een gigantische, groeiende bak aan wetenschappelijke gegenereerde onderzoeksgegevens met plaats en tijd als uitgangspunt kunnen redenaties worden gebouwd en visualisaties gemaakt. Na verloop van tijd zal een grote verscheidenheid aan verbindingen tussen plaatsen ontstaan.

Download de World Historical Gazetteer-presentatie van Rombert Stapel (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

 

Erfgeo is een thesaurus met tienduizenden (historische) plaatsnaamvarianten. Alleen voor Utrecht al 37, waaronder Uytrecht, Uuytrechten en Traiectum. Omdat we uit veel bronnen ook de periode kunnen halen waarin een naamvariant gebruikt werd, kan je mooi zien wanneer welke variant in zwang was. Via Erfgeo.nl is de Geothesaurus doorzoekgemaakt (inclusief API).

Download de Efgeo.nl / Geothesaurus-presentatie van Joop Vanderheiden (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

In coronatijd: de HackaLOD Online

De HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met linked open data nieuwe toepassingen wil maken is uitgenodigd. In de aanloop naar deze nieuwe editie blijven erfgoedhackers met elkaar in contact op het platform Discord. Zolang er interesse voor is, is er elke twee weken op vrijdagmiddag een open online bijeenkomst ter kennismaking en voorbereiding. Houd hiervoor de Hackalod-pagina en Twitter in de gaten.

Gerelateerd nieuws