Met dit stappenplan maak je duurzaam digitaal lesmateriaal voor het onderwijs

17 juni 2021


L

eraren en leerlingen die afhaken zodra een link niet meer werkt in een digitale les. Of: je educatieve website blijkt kort na lancering al verouderd. Herkenbaar? Deze scenario’s voorkom je door digitaal lesmateriaal te ontwikkelen waarbij je rekening houdt met het verstrijken van de tijd. Gebruik als culturele instelling dit handige stappenplan om duurzaam digitaal lesmateriaal te ontwikkelen.


Beeld: Wavebreak Media Ltd via 123rf

Programma Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs

De publicatie Duurzaam digitaal lesmateriaal voor het onderwijs; het stappenplan voor culturele instellingen verschijnt binnen het programma Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs. Dit programma wordt uitgevoerd door Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed. In dit traject zetten zij zich, samen met DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, in om de ontsluiting van digitaal erfgoed voor het onderwijs te verbeteren.

Duurzaam digitaal lesmateriaal, wat is dat eigenlijk?

Denk aan websites, apps en digilessen die gemaakt zijn om een langere periode goed te blijven werken. En die ‘langere periode’ verschilt per type lesmateriaal. Je mag verwachten dat een pdf langer meegaat dan een app.

De auteurs van het stappenplan definiëren duurzaam digitaal lesmateriaal als een product dat 1. technisch goed functioneert en zeker drie tot vijf jaar goed blijft werken, 2. omgezet kan worden naar een ander formaat als het ingehaald wordt door technische ontwikkelingen en 3. waarvan het beheer duidelijk is vastgelegd in je organisatie.

Het stappenplan is vooral bedoeld voor culturele instellingen die aan de slag willen met online lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs (vo) en de bovenbouw van het primair onderwijs (po). Want daar zijn leraren en leerlingen het meest bezig met digitaal erfgoed.

Dit vind je in het stappenplan

Deze publicatie helpt je om duurzaam digitaal lesmateriaal te ontwikkelen waarmee jij en je doelgroep drie tot vijf jaar vooruit kunnen:

  • In het eerste deel van het stappenplan bepaal je welk type lesmateriaal het best bij je doel en doelgroep past.
  • In het tweede deel leer je hoe je een efficiënt ontwikkelproces voor duurzaam lesmateriaal opzet in je organisatie.
  • In het derde deel van deze publicatie ga je aan de slag met duurzaam lesmateriaal. Je krijgt concreet advies gerangschikt per type lesmateriaal. Van digilessen tot pdf’s, audiovisueel materiaal, websites en apps.
  • In het vierde deel krijg je advies over duurzame links, zodat de links naar je lesmateriaal lang(er) blijven werken.
  • In de bijlage vind je extra hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het ontwikkelen van lesmateriaal.

Gerelateerd nieuws